Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko sa neukazuje na verejnosti. Nové fotografie sú upravené, diktátor na videu ťažko dýcha

Prezident Lukašenko na návšteve u vojakov (15. mája 2023). Foto – president.gov.by
Prezident Lukašenko na návšteve u vojakov (15. mája 2023). Foto – president.gov.by

Zdravotné problémy nie sú len fámy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Posledné udalosti: bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko sa zúčastnil prehliadky v Moskve, kde miestne médiá zaznamenali jeho zlý zdravotný stav – od obväzu na ruke až po nemožnosť dlhšej chôdze. V ten istý deň, 9. mája, Lukašenko odmietol predniesť prejav v Minsku a namiesto neho vystúpil minister obrany Viktor Chrenin.

Nasledovalo 5 dní čakania, klebiet a mlčania zo strany Lukašenkovej tlačovej služby a štátnej propagandy. Dokonca aj občania Bieloruska si začali klásť otázku, či už môžu otvárať šampanské.

Demokratických politikov a občiansku spoločnosť však zaujíma iný problém: čo sa stane a čo bude treba robiť, ak Lukašenko naozaj zomrie?

Scenáre v prípade úmrtia diktátora

S istotou môžeme povedať, že všetci sa na takýto vývoj udalostí pripravujú. A vyzerá to tak, že naozaj všetci: Lukašenkovi priaznivci, demokratické sily Bieloruska aj Kremeľ.

Detailné plány, samozrejme, nikto nezverejňuje, no môžeme predpovedať tieto možné scenáre:

  1. Určite sa Moskva pokúsi využiť situáciu a prevziať kontrolu nad Bieloruskom. Ako a či sa to podarí, to je už iná otázka.
  2. O prevzatie kontroly nad mocou sa určite pokúsia aj bieloruské bezpečnostné sily, aby pokračovali v represiách a neboli zákonne potrestané za všetky zločiny.
  3. K moci sa určite pokúsia dostať „liberálnejšie“ sily z Lukašenkovho okolia, ktoré sa pokúsia nadviazať vzťahy s Európou a USA.
  4. Samozrejme, o moc budú bojovať aj demokratické sily Bieloruska na čele so Sviatlanou Cichanovskou.

S najväčšou pravdepodobnosťou to však nie je ani 10 % možných scenárov a v skutočnosti sa v prípade Lukašenkovej smrti všetko vyvinie úplne inak.

„Vzkriesenie“ a photoshop

Alexander Lukašenko sa vrátil na verejnosť na šiesty deň, 15. mája. A treba priznať, že jeho tlačová služba ani propagandisti nedokázali skryť diktátorove zdravotné problémy. Aj keď sa veľmi snažili (a dokonca to prehnali).

Začnime fotkou. Hneď na prvej snímke má diktátor po dlhšej neprítomnosti obväz na ruke. Nie je jasné, prečo bol vybraný tento konkrétny uhol.

Keď ukázali video s Lukašenkom počas jeho komunikácie s armádou, nebolo to lepšie. Môžeme počuť, že diktátor má zachrípnutý hlas a ťažko sa mu hovorí. Samozrejme, iba lekári môžu určovať diagnózy, ale na základe vzhľadu a spôsobu rozprávania sa dá tvrdiť, že zdravotné problémy určite existujú.

Ďalšia fotografia, takisto z rozhovoru s vojakmi, úplne rozvírila bieloruský internet a stala sa predmetom mnohých vtipov a memečiek. Lukašenkova tlačová služba to prehnala s photoshopom a na jednej z fotiek z neho urobila akúsi voskovú figurínu. Neskôr bola táto snímka z Lukašenkovej oficiálnej stránky odstránená, no internet si všetko pamätá.

Stále nie je jasné, aké vážne sú zdravotné problémy bieloruského diktátora. Zjavné ťažkosti pri ukazovaní samotného Lukašenka na verejnosti v priaznivom svetle však môžu naznačovať, že zdravotné problémy sú prinajmenšom neočakávané pre samotného politika, ako aj pre jeho okolie. Chýbajúce vyjadrenia o zdravotnom stave, unáhlený photoshop, vyjadrenia propagandistov v duchu „nedočkáte sa“ – to všetko znie ako dosť nervózna reakcia na to, čo sa deje.

Možno najviac prekvapil svojou úvahou o Lukašenkovej chorobe propagandista Alexandr Špakovskij, ktorý napísal kľúčový príspevok na Facebook. V ňom priamo povedal, že podľa jeho názoru sa éra Lukašenka v najbližších rokoch skončí a jeho priaznivci musia byť na to pripravení. Ktovie, aká bola reakcia samotného diktátora na takéto odhalenia od jedného zo svojich propagandistov.

Čo sme sa dozvedeli nové o Lukašenkovom zdraví?

Žiaľ, ešte nič nie je isté. Môžete sa opierať o chýry a vyjadrenia ľudí zvnútra, pokúsiť sa zistiť zdravotný stav diktátora z fotografií, ale nič z toho neprinesie presné informácie. S istotou môžeme povedať, že diktátor má zdravotné problémy. No záhadou zostáva, nakoľko vážne. Ak však táto situácia nie je pre jeho priaznivcov desivá, rozhodne ich prinajmenšom znepokojuje – a práve v tom sa tento prípad líši od všetkých doterajších rozhovorov o Lukašenkovom zdraví.

Týždeň v Bielorusku
v číslach, slovách a represiách

21. mája – deň politických väzňov

Centrum pre ľudské práva Viasna označilo 21. máj za deň politických väzňov v Bielorusku. Práve v tento deň pred dvoma rokmi v kolónii zomrel politický väzeň Vitold Ašurak.

Viasna pozýva všetkých, aby sa pridali k tomuto dňu a vyjadrili solidaritu s politickými väzňami v Bielorusku. A to akýmkoľvek dostupným spôsobom: môžete poslať list jednému z politických väzňov, peňažne prispieť rodinám utláčaných, zorganizovať akciu v uliciach, rozprávať o dni solidarity na sociálnych sieťach. Aktivisti za ľudské práva pripravili podrobný opis dňa a spôsobov, ako sa ho zúčastniť, v anglickom jazyku.

Ako môžete pomôcť bieloruským politickým väzňom a ich rodinám?

Môžete napísať list jednému z politických väzňov zo zoznamu: ​​politzek.me/en/friends. Politickí väzni v Bielorusku majú obmedzenú dokonca aj komunikáciu prostredníctvom listov: jednoducho nefunguje oboma smermi. Preto je také dôležité ich neustále písať, aby sa zvýšila šanca, že sa jeden z nich k človeku predsa len dostane.

Finančná zbierka na rekvalifikáciu 15 bývalých politických väzňov: bysol.org/en/bs/15formerpoliticalprisoners

Finančná zbierka na letný tábor pre deti politických väzňov: bysol.org/en/bs/children

Uverejňujte na sociálnych sieťach príspevky o bieloruských politických väzňoch s hashtagmi #FreeThemAll #WeStandByYou. Lukašenkov režim pripravil týchto ľudí o hlas, no my im ho môžeme vrátiť.

Akcie solidarity, listy politickým väzňom, zbierky, uverejňovanie na sociálnych sieťach, podpora bývalých politických väzňov, ktorí odišli a žijú vo vašej krajine – to všetko je dôležité. To všetko nielen približuje nové Bielorusko, ale už teraz pomáha Bielorusom. A dáva jasne najavo, že solidarita je silnejšia než strach.

Preložené z ruštiny. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie