Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Patriarchát udržujú aj ženy, ktorým sa páčia staré časy 

Ilustračné foto - Unsplash/Simon Maage
Ilustračné foto – Unsplash/Simon Maage

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

možno aj vy ste sa stretli s ľuďmi, ktorí len ťažko nesú zmeny v spoločnosti, vo vzťahoch, v tom, ako o niektorých veciach hovoríme a aké slová na to volíme. Niektorí vám možno hovorili o tom, že nám hrozí cenzúra, že nevedia, ako sa vyjadrovať, aby náhodou niekoho neurazili, pričom ale nemyslia na tých druhých, ale len na seba, aby si náhodou neprivodili nejakú reputačnú haváriu.

Nevedia si ani predstaviť, že by niekoho ich slová alebo konanie mohli uraziť, lebo veď oni to tak robia roky a nikto sa nesťažoval a keby sa aj, odbili by ho s tým, že je precitlivený.

V téme týždňa píšem o tom, ako niektoré patriarchálne predsudky zrelých žien komplikujú život ženám o generácie mladším.

Odporúčam rozhovor so ženou, ktorej dcéra nevyzerá ako príslušníčka majoritnej populácie a upozorňujem na to, že ani práve končiaci parlament neurobil nič pre zrovnoprávnenie manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

V tipoch si môže prečítať o reality šou, ktorá ukazuje dohadzovačku manželstiev priamo v akcii.


 Téma týždňa: Ako staršie ženy nepomáhajú mladším 

Minulý týždeň uverejnil izraelský denník Haaretz článok deviatačky jednej zo škôl v centrálnej časti krajiny. Žije v sekulárnej štvrti, chodí do sekulárnej štátnej školy. Napriek tomu sa stalo, že pred vyučovaním stáli pred vchodom do školy riaditeľka, jej zástupkyňa a koordinátorka pre deviaty ročník a kontrolovali, či majú dievčatá dostatočne dlhé krátke nohavice. Tie nad kolená boli OK, ale tie s dĺžkou do polovice stehien neprešli.

Takto prichytené študentky museli čakať mimo triedy, kým im rodičia nedonesú vhodnejšie oblečenie. Niektorí rodičia sa nemohli z pracovných dôvodov dostaviť a tak sa dievčatá celý deň neučili. Chlapci môžu nosiť krátke nohavice v dĺžke, aká im vyhovuje.

Vysvetlenie školy, inak vôbec nie v izraelskom školskom systéme neobvyklé, bolo také, že dievčatá porušili školský poriadok. Neoficiálne, no zvestované aj na hodinách pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie