Denník N

Ako menil pápež svoj postoj k vojne. Chce vyjednať mier, ale agresora neodsúdil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas súkromnej audiencie s pápežom Františkom 13. mája 2023 vo Vatikáne. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas súkromnej audiencie s pápežom Františkom 13. mája 2023 vo Vatikáne. Foto – TASR/AP

Pápež František je z Argentíny, pričom juhoamerické krajiny všeobecne nedôverujú Západu. Faktorom môže byť aj to, že sa sústredí viac na krajiny globálneho juhu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V polovici mája sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho turné po západnej Európe zastavil aj vo Vatikáne. Keď ho pápež František privítal, Zelenskyj si dal ruku na srdce a povedal, že je to pre neho „veľká česť“.

S pápežom sa rozprávali približne 40 minút, počas ktorých ho Zelenskyj požiadal, aby odsúdil ruské vojnové zločiny na Ukrajine.

Pápež František vydal po stretnutí so Zelenským vyhlásenie, v ktorom Ukrajine ponúkol svoje modlitby, ale ruské vojnové zločiny neodsúdil. Trvá však na tom, že Vatikán chce byť mediátorom v tomto „konflikte“.

Plán vraj má a už dokonca menovali aj hlavného mierotvorcu.

Čo Vatikán môže pre ukončenie vojny urobiť? A prečo sa postojom voči vojne približuje viac globálnemu juhu ako Washingtonu a Bruselu?

Bez jasného stanoviska

Keď Rusko zaútočilo vo februári 2022 na Ukrajinu, pápež František nezaujal jasné stanovisko. Hovoril o „štekaní NATO pred bránami Ruska“ a o tom, že ruská invázia na Ukrajinu bola „možno nejako vyprovokovaná“.

Jeho vyjadrenia spustili vlnu kritiky a pápež sa to pokúsil napraviť v rozhovore s redaktorom jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica. Povedal, že sa pred vypuknutím vojny stretol s „hlavou štátu“. Nepovedal, ktorého štátu, ale vraj to bol „skutočne veľmi múdry muž“. Ten mu povedal, že mal obavy z toho, čo robilo NATO. „Štekajú na brány na Ruska. A nerozumejú, že Rusi sú imperialistickí a nedovolia, aby sa k nim priblížila akákoľvek veľmoc,“ mala pápežovi povedať hlava štátu s tým, že to mohlo viesť k vojne.

Tá neskôr aj vypukla, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Ani v rozhovore pre jezuitský časopis však neodsúdil ruskú inváziu. Naopak, povedal, že by sme sa mali zbaviť predstavy o Červenej čiapočke. „Červená čiapočka bola dobrá a vlk bol zlý. Tu (vo vojne proti Ukrajine) nie sú žiadne metafyzické dobré postavy a zlé postavy. Vzniká niečo globálne s prvkami, ktoré sú navzájom hlboko prepojené,“ vysvetlil svoj postoj a dodal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie