Denník N

Satelitné snímky ukazujú, kde všade sa Rusi opevnili. Ako môžu Ukrajinci prelomiť viacvrstvovú obranu?

Rusi sa pripravovali na ukrajinskú ofenzívu stavaním zákopov, priekop a pascí s mínami. Dostať sa cez ne bez ťažkých strát bude výzva, myslia si analytici.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred anexiou Krymu na jeho pláže chodili radi Ukrajinci aj Rusi. Polostrov bol obľúbenou destináciou, kam sa chodilo oddychovať za príjemnou subtropickou klímou.

Pred blížiacim sa letom 2023 na mnohých plážach namiesto slnečníkov pri Čiernom mori vyrástli zákopy, protitankové priekopy a betónové zátarasy či oceľové ježky. Podobne to vyzerá aj v ďalších častiach okupovanej Ukrajiny – či už v Zaporižskej a Chersonskej oblasti, alebo na Donbase.

Ukazujú to satelitné zábery, ktoré zanalyzovala BBC aj Financial Times.

Kým Ukrajinci posledné mesiace zháňali moderné zbrane na Západe a cvičili vojakov, ako s nimi bojovať, ruská armáda pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou za posledné mesiace výrazne opevnila okupované oblasti na území približne stotisíc kilometrov štvorcových.

Ukrajinský vojak počúva delostreleckú paľbu v zákopoch na frontovej línii. Foto – TASR/AP

„Po ofenzíve v Charkive si Rusko uvedomilo, že porážka je možná a že môže stratiť územie,“ povedal pre Reuters analytik Rob Lee. Podľa neho si vtedy uvedomili, že Ukrajina môže uskutočniť útočné operácie, a nové opevnenia sú preto „potvrdením rizika, že Ukrajina by mohla uskutočniť ďalší prelom“.

Viacvrstvová ruská línia obrany

Masívne viacvrstvové obranné systémy vidno nielen na Kryme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie