Denník N

Týždeň v zdraví: Čo viete o hraničnej poruche osobnosti? Čo spája stres a vypadávanie vlasov? Ako môže byť tanec prospešný zdraviu?

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  všetko dôležité o hraničnej poruche osobnosti;
  •  ako súvisí stres s vypadávaním vlasov;
  •  akými rôznymi spôsobmi pomáha tanec nášmu zdraviu.

Život s hraničnou poruchou osobnosti

Každý človek má jedinečnú osobnosť, niektoré osobnosti sa však až priveľmi odlišujú od ,,normy“, a preto trpia nositelia poruchy osobnosti a aj a ich okolie. Medzi najčastejšie diagnostikované poruchy osobnosti patrí hraničná porucha osobnosti – borderline personality disorder (BPD).

Je to v prevažnej väčšine diagnóza mladých žien, najčastejšie diagnostikovaná v neskorej adolescencii alebo ranej dospelosti.

V aktuálnej Medzinárodnej klasifikácii chorôb ICD-11 došlo k pomerne zásadnej zmene paradigmy v prístupe k poruchám osobnosti. O tom možno niekedy nabudúce, v každom prípade sa základné charakteristiky BPD nemali prečo zmeniť.

BPD môžeme považovať za poruchu osobnosti vážne ovplyvňujúcu schopnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie