Denník N

Vývoj bojov (452. deň): Rusi dorazili na západný okraj Bachmutu – vykrvácaní a neschopní ďalšieho postupu

Jevgenij Prigožin oznamuje dobytie Bachmutu. Foto - TASR/AP
Jevgenij Prigožin oznamuje dobytie Bachmutu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Bachmut je pre Rusov momentálne maximum, ďalej neprerazia.
  • Ukrajinci tvrdia, že Rusom zostrelili ďalšiu stíhačku Su-35.
  • Podarilo sa zistiť identitu ôsmich letcov zabitých pri týždeň starej katastrofe ruského letectva.
  • Aké sú ruské oficiálne nároky na zničenú ukrajinskú techniku a aká je realita.
  • Mapa dňa – Bachmut a okolie + ukrajinské útoky na ruské zázemie.
  • Videá dňa – ako vyzerajú línie dračích zubov; cena za slobodu; boje v Belgorodskej oblasti.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 21. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Bojuje sa aj na ruskom území. Keďže ide o udalosti z dnešného dňa a nie je o nich ešte veľa známe, tak len telegraficky. Ruské hranice v Belgorodskej oblasti prekročili bojovníci dvoch opozičných ruských zoskupení, ktoré tvrdia, že chcú oslobodiť Rusko od Putina. Minimálne jednu z nich tvoria ruskí neonacisti a takmer určite ide o snahu Ukrajiny oslabiť Rusko aj takýmto spôsobom. Boje síce sprevádzalo nasadenie ťažkej techniky, ale veľmi pravdepodobne ide iba o epizódu, nie o predzvesť veľkého útoku na ruské územie. O stave ruskej armády vypovedá, že pomerne malá jednotka jednoducho zaútočila na ruské územie a dokonca dokázala obsadiť malé mesto.

Miesto na ruskom území, kde sa bojuje (v čase publikovania článku bolo mesto Kozinka údajne pod kontrolou útočníkov):

Bachmut je pre Rusov momentálne maximum, ďalej neprerazia. Rusi tvrdia, že počas víkendu definitívne dobyli Bachmut. Ukrajinská armáda, naopak, ubezpečuje, že stále ovláda časť mesta v okolí známeho pamätníka, ktorý predstavovalo staré lietadlo MiG-17, a v priemyselnej štvrti. Zároveň útočí po krídlach, kde aj počas víkendu o kúsok postúpila.

Tento text práve preto nenesie titulok, že Bachmut padol, ale bude napísaný, ako keby sa tak stalo. Čo to bude znamenať a aké budú mať Rusi ďalšie možnosti?

Určiť presný dátum začiatku bitky o Bachmut nie je úplne jednoduché. Wikipedia ho stanovuje na 1. august 2022, ale ruská armáda týmto smerom začala útočiť od 7. mája, keď po ťažkých bojoch padla východnejšie ležiaca Popasna. Ruská armáda po jej dobytí prerazila ukrajinské línie, čoho dôsledkom bola neskôr strata Sjevjerodonecka a Lysyčanska. A boje o Bachmut.

My sme už 9. júna písali o skúsenostiach vyčerpaných ukrajinských vojakov, ktorí bojovali na východných prístupoch k Bachmutu. Už vtedy sa sťažovali, že sú len potravou pre ruské kanóny. Dnes, 22. mája, Rusi oslavujú, že mesto konečne dobyli.

Treba si však uvedomiť kontext. Podľa amerického prezidenta a amerických tajných služieb len v bojoch o Bachmut Rusi stratili 100-tisíc vojakov (mŕtvi + zranení). Za vyše roka bojov (od prelomu pri Popasnej) za tú cenu postúpili o 31 kilometrov. Presne toľko delí stred Popasnej od západného okraja Bachmutu, kde sú dnes. Navyše to je jediný výraznejší úspech ruskej vojny na Ukrajine od dobytia Lysyčanska začiatkom júla 2022.

Z týchto základných faktov je jasné, že aj keď Bachmut naozaj padne, bude to len kvapka v mori ruských neúspechov. Ako píše ruský vojnový zločinec a ultranacionalista Igor Strelkov, ide o Pyrrhovo víťazstvo, ktoré „nestálo za vynaloženú námahu a zdroje – ani zďaleka“.

To, samozrejme, nebráni fanúšikom Ruska oslavovať. Čo získali? Kedysi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie