Denník N

Porodila dieťa, ktoré sa dožilo 99 minút. Politici jej znemožnili ísť na potrat a spôsobili jej traumu

Deborah a Lee Dorbertovci s ich synom Milom. Foto - Thomas Simonetti/Washington Post
Deborah a Lee Dorbertovci s ich synom Milom. Foto – Thomas Simonetti/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píšu Frances Steadová Sellersová a Maggie Penmanová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Nikto nečakal, že Milo bude mať dlhý život.

Na svet prišiel bez obličiek, s nedostatočne vyvinutými pľúcami a očakávanou dĺžkou života medzi 20 minútami a niekoľkými hodinami.

Nakoniec sa dožil 99 minút.

Milo Evan Dorbert sa prvý a posledný raz nadýchol večer 3. marca. Nezvyčajné komplikácie jeho matky počas tehotenstva boli testom výkladu nového floridského zákona o potratoch.

Deborah Dorbertová zistila, že je tehotná v auguste. Jej prvé vyšetrenia naznačovali, že všetko prebieha dobre a dieťa prosperuje. Deborah sa tešila, že privíta štvrtého člena svojej rodiny. Nenapadlo jej, že by sa jej nejako mohlo dotknúť rozhodnutie Najvyššieho súdu USA o zrušení polstoročného práva na potrat.

Rutinný ultrazvuk v polovici jej tehotenstva však všetko zmenil.

Deborah a jej manžel Lee na konci novembra zistili, že ich dieťa má Potterovej syndróm – zriedkavý a smrteľný stav, ktorý rodinu uvrhol do nepokojného právneho prostredia.

Floridský zákaz potratov po 15. týždni tehotenstva má výnimku pre fatálne abnormality plodu. Dorbertovci však tvrdia, že pokým srdce ich dieťaťa bilo, lekári nechceli rešpektovať ich žiadosť o ukončenie tehotenstva. Lekári nevysvetlili, ako dospeli k svojmu rozhodnutiu, ale nový zákon ukladá prísne tresty vrátane väzenia lekárom, ktorí sa s ním dostanú do rozporu. Nemocničný systém odmietol o prípade diskutovať.

Namiesto toho museli Dorbertovci čakať na umelé vyvolanie pôrodu v 37. týždni tehotenstva.

Deborah Dorbertová počas tehotenstva. Foto – Thomas Simonetti/Washington Post

Neplakal, len lapal po dychu

Nasledujúce tri mesiace robili Dorbertovci všetko pre to, aby sa čo najlepšie pripravili na krátky život svojho syna. Konzultovali to s odborníkmi na paliatívnu starostlivosť a rozhodli sa nepredlžovať jeho život pomocou moderných technológií.

„Najdôležitejšou vecou pre nás bolo, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Interrupcie

Rodičovstvo

Zdravotníctvo

Životy žien

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie