Denník N

Premiér Fico je opäť svetový, prerazil s výrokmi o moslimoch, ktorých k nám nepustí

Robert Fico na klimatickom summite v Paríži. Viac púta rečami o moslimoch. Foto - TASR
Robert Fico na klimatickom summite v Paríži. Viac púta rečami o moslimoch. Foto – TASR

Neumožníme vznik ucelenej moslimskej komunity, citujú Roberta Fica svetové agentúry aj médiá. V Česku píšu, že by za to mohol ísť aj za mreže.

„Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách. Rozhodli sme sa preto jasne orientovať našu finančnú pomoc najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Nechceme, aby skončila v rôznych potravinových fondoch. Tak ako sme odmietli povinné kvóty, ani na dobrovoľnom základe neurobíme žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká.“

Tak znie zhutnene čerstvé posolstvo Roberta Fica o moslimoch, takto ho zavesil na svoj Facebook. Najmä časť o tom, ako nedovolí vytvorenie ucelenej moslimskej komunity, sa dostala do svetových médií.

Zaujali sme Politico

Ficove výroky si všimol napríklad významný americký server Politico v texte s titulkom Slovensko s odkazom na útoky v Kolíne sľubuje, že moslimov k sebe nepustí. Politico sa slovenskému prístupu k migrantom venovalo už na konci minulého roka, keď citovalo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka: „Nemôžete sa zmeniť na multikultúrnu spoločnosť cez noc,“ povedal vtedy Lajčák.

Slová z premiérovej tlačovky o ucelenej moslimskej komunite citovali aj svetové agentúry AP, Reuters a AFP, a dostali sa tak napríklad aj na web New York Times, Deutsche Welle či Star Tribune z americkej Minnesoty.

Aj za mreže

Zrejme najvýraznejšie sa Ficovi za hranicami venovali v Česku. Veľký článok o ňom vyšiel napríklad v MF Dnes, Týdni aj Českom rozhlase.

EuroZprávy zasa píšu, že Ficove slová už ocenili niektorí českí politici, napríklad podpredseda ČSSD Michal Hašek alebo aj minister financií a predseda ANO Andrej Babiš.

Český Reflex o Ficových výrokoch píše, že v Česku by za podobné slová išiel za mreže alebo by ho aspoň odsúdili.

„Našu krásnu českú krajinu zaplavila ničivá imigrantská vlna cunami, ktorá ničí všetko, čo nám je drahé,“ cituje Reflex českého ultrapravicového politika, ktorého za tento výrok odsúdili na štyri mesiace odňatia slobody s odkladom na dvadsať mesiacov. Fica Reflex prirovnáva k tomuto politikovi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie