Denník N

Neviem, kde budem rodiť. Hanba, hovoria pacienti najväčšej nemocnice, kde nekúrili

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako utečencami sa má vláda zaoberať zdravotníctvom, vravia pacienti. S kotolňou nič nemám, tvrdí premiér.

„Nie je normálne, aby sa tu nekúrilo a presúvali pacientov,“ hovorí budúca mamička, tridsaťštyriročná Petronela, ktorá prišla do petržalskej nemocnice na Antolskej na kontrolu. Prenáša, každým dňom čaká na pôrod a teraz nevie, či bude rodiť na Antolskej, ako chcela, alebo ju pošlú do inej nemocnice, ktorá tiež patrí pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava. Celkovo je to päť budov, štyri fungujú normálne.

„Je to hanba. Rozkrádajú sa miliardy a potom si to ľudia odskáču,“ hovorí Marta, ktorá bola s manželom na infúzii. „Môj manžel sa v bufete trasie pri horúcom čaji. Na hematológii bolo cítiť, že je zima. Aj oni boli poobliekaní. Manžel však musel ležať, kým mu stekala infúzia, vyšiel odtiaľ a klepal sa od zimy.“

Takto reagovali pacienti ráno, keď sa v nemocnici nekúrilo a opravovali výmenníkovú stanicu. O pol piatej ju opravili a sľúbili, že od 19. bude nemocnica fungovať normálne.
Video: Takto vyzerá jedna z najväčších nemocníc, kde nekúrili
autor: Martina Pažitková

Petronela zasa hovorí, že chce rodiť tu v Petržalke, s prvým pôrodom na Antolskej bola spokojná. Býva neďaleko, v Rusovciach, a polhodinového prevozu, napríklad do nemocnice na Kramároch, sa obáva. „Neviem si to ani predstaviť. Mám tú smolu, že práve čakám na pôrod,“ hovorí.

Nemocnica v bratislavskej Petržalke už od stredy funguje v havarijnom stave, ak by to zdravie jej alebo dieťaťa neohrozilo, pôrod by bol v inej nemocnici. V nemocnici na Antolskej totiž nekúrili. Od 19. by už mala nemocnica fungovať normálne, sľubuje nemocnica. „Začne naplno fungovať, prijímať pacientov aj na hospitalizácie, ženy na pôrody a pod. Od najbližšieho pracovného dňa sa obnoví aj poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti ambulantnej aj ústavnej,“ tvrdí nemocnica.

Pacienti nemali ani teplú vodu. V utorok sa stala havária na výmenníkovej stanici a v dôsledku poruchy nedokážu rozviezť teplo po nemocnici, a tak ju vykúriť. Stanicu opravovali v piatok od rána.
Fico: Čo mám s tým, že vybuchla kotolňa?
Nemocnica teda nekúrila a všetkých pacientov, ktorých mohli, previezli inam. Z 250 ľudí tak v nemocnici ostalo len 60 pacientov vo vážnom stave, ktorí by nemuseli prevoz zvládnuť. Ide najmä o onkologických pacientov, či tých, ktorí sú napojení na prístroje na jednotke intenzívnej starostlivosti či na ARO.

Na oddeleniach mali ohrievače, lekári kontrolovali pravidelne teplotu. Keď sme tam boli predpoludním, mali na oddeleniach 20 až 22 stupňov Celzia, čo je vyhovujúce. Lekári a sestry v nemocnici ostali, pre akútne prípady je vyhrievaná aj operačná sála.

Na otázku, či pacientov odškodnia, neodpovedalo ministerstvo ani premiér Robert Fico. Ten v posledných dňoch zvoláva tlačovky o utečencoch, na otázky o riešeniach pre zdravotníctvo však neodpovedá.
Video: Fico: Nemôžem niesť zodpovednosť za kotolňu
autor: Martina Pažitková

„Pokiaľ viem, tak vybuchla kotolňa a tá kotolňa sa dnes opravuje. Ak dovolíte, nemôžem niesť zodpovednosť za kotolňu nemocnice,“ odpovedal premiér na otázku o nemocnici na piatkovej popoludňajšej tlačovke, ktorá bola opäť o utečencoch.

„Denník N je protivládny denník od rána do večera, nemám dôvod sa vami zaoberať,“ povedal Fico najskôr po otázke Denníka N, či by sa skôr nemal zaoberať situáciou v slovenskom zdravotníctve, konkrétne v petržalskej nemocnici. Odpoveď o vybuchnutej kotolni povedal až po otázke televízie Markízy.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Späť do normálu
Aj keď bude nemocnica fungovať v normálnom režime, väčšina pacientov už ostane v iných nemocniciach.

„Je to hanba. Nie lekárov, tí za to nemôžu, ale zanedbalo sa to, problémy tu už boli,“ povedala 38-ročná Saša, ktorá čaká dieťa a v piatok doobeda bola na pravidelnej poradni. „Vzhľadom na moju hormonálnu situáciu mi nebolo zima. Možno iným by bolo.“ Peniaze do zdravotníctva by podľa nej mali ísť do nemocníc a nie na rôzne odmeny.

„Samozrejme, situácia, ktorá nastala v nemocnici v Petržalke, nás neteší,“ odkázalo ministerstvo zdravotníctva, ktoré vlastní nemocnicu a napríklad rozhoduje aj o jej riaditeľovi.

„Žiaľ, je ťažké predpovedať, či a kedy nastane porucha na kúrení, či na inom zariadení,“ dodalo ministerstvo.

To malo k dispozícii 30 miliónov eur na obnovu nemocníc. Z toho dostala najväčšia slovenská nemocnica – Univerzitná nemocnica v Bratislave – 2,5 milióna eur. „Jednou z položiek bola práve aj obnova vykurovacieho systému,“ dodalo ministerstvo.

 

V nemocnici ostalo len 60 pacientov, 190 odviezli do iných nemocníc. Foto N – Tomáš Benedikovič
Pacientov prevážali
Nových pacientov nemocnica bez kúrenia rovno posielala do ostatných bratislavských nemocníc, rušila plánované operácie a ľudí, ktorí nemuseli byť v nemocnici, poslali domov. Niektorí sa vrátia, keď začnú kúriť normálne.

„Za normálnych okolností tu mohlo byť 600 ľudí. Hralo nám do karát, že boli sviatky a nerobili sa plánované výkony,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Ostatné nemocnice to podľa nej zvládali, mali ešte aj rezervu.

Ambulancie väčšinou doobeda fungovali, aj keď boli spolu s chodbami odpojené od tepla. „Je to smutné,“ hovorí dvadsaťdeväťročná Anna, ďalšia budúca mamička. Prišla v piatok na kontrolu, poslali ju však domov.

Niektorí lekári ordinovali vo vetrovkách, hovoriť s nami nechceli. „Keby sa to stalo inde, tak to vymenia za dva dni a majú to vyriešené,“ povedal 25-ročný Michal pri odchode z nemocnice.

Koľko bude oprava stáť, nemocnica ešte nevie. Bude to však podľa nich menej ako novembrová oprava kotla, ktorá stála 700-tisíc eur. Či dá ministerstvo peniaze nemocnici, ktorá ročne vyrába stratu niekoľko desiatok miliónov eur, ešte nemocnica nevie. Opravu by mali ukončiť v piatok popoludní.

Bratislavská nemocnica v Petržalke bola dnes prázdna. Foto N – Tomáš Benedikovič
Týka sa nás viac zdravotníctvo ako utečenci
Pacienti sa zhodli, že vláda a premiér by sa mal viac zaujímať o zdravotníctvo ako o utečencov. „Tému utečencov je na Slovensku úplne irelevantné riešiť. Nik k nám nechce ísť, ani sa im nečudujem, lebo by sme ich nemali kde ošetriť. A ak by prišli, tak by sme mali aspoň ďalších šikovných lekárov. Ale je to nepodstatná téma,“ povedala budúca mamička Anna.

To, že nejdú v nemocniciach ultrazvuky a rušia poradne, lebo nejde kúrenie, je podľa nej smutné. „Už to mali riešiť pred tromi mesiacmi, keď sa tu pokazil kotol.“ K utečencom sa premiér vyjadruje, lebo idú voľby, dodala. „Chce nás chrániť pred neviem čím, ale aj pred slušným zdravotníctvom a prístupom,“ povedala.

Premiér po odmietaní odpovedať na zdravotníctvo predsa odpovedal – že minister Viliam Čislák (za Smer) to zvláda. Na naše otázky, či dá zo svojej rezervy peniaze na opravu havarijných stavov v nemocnici, neodpovedal.

„Pre mňa je dôležité, aby premiér riešil zdravotníctvo a nie utečencov,“ hovorí aj 60-ročná Mária cestou z vyšetrenia v nemocnici.

V nemocnici je zima. Foto N – Tomáš Benedikovič
Takúto haváriu si nepamätajú
Nemocnica na Antolskej je najmladšia z piatich, ktoré pod Univerzitnú patria. Stavali ju v 80. rokoch a funguje od roku 1997. Aj napriek tomu má za posledné mesiace za sebou už dve veľké havárie. V novembri sa pokazil kotol, vtedy však nemuseli nemocnicu vyprázdniť. Na opravu dostali peniaze aj od ministerstva zdravotníctva, ktoré nemocnicu vlastní. Teraz je havária vážnejšia, museli totiž vyprázdniť nemocnicu. To sa ešte v nemocnici predtým nestalo.

Naposledy premiestňovali pacientov v roku 2005, keď sa nemocnice spájali, ale to nebolo z dôvodu havárie. Ministerstvo zdravotníctva vie o tom, že nemocnica je v kritickom stave, už jej dali 2,2 milióna na opravy, to však minula ešte pred touto haváriou. Budovy nemocnice majú od 30 do 150 rokov a majú vážne problémy najmä so strechami a s opláštením, tepelným hospodárstvom aj prístrojovou technikou – najmä zobrazovacia technika ako röntgeny, magnetické rezonancie či CT sú prestarnuté.

Vyriešila by to podľa vedenia nemocnice nová jedna budova. Tú sľúbil premiér Robert Fico už v roku 2012. Teraz iba prebieha tender na to, ako by mali vyzerať podmienky nemocnice, a až potom sa rozhodne, kto by ju mal stavať a prevádzkovať. Premiér neodpovedal ani na otázku, prečo ešte sľub o novej nemocnici nesplnil.

Nemocnicu má na starosti ministerstvo zdravotníctva, na otázku, či nezlyhalo, keď ju ešte nepripravilo, neodpovedalo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie