Denník N

Politická kultúra je na Slovensku ešte horšia, ako sme s partnerom čakali, hovorí režisér dokumentu o útoku pred Teplárňou

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Pred pol rokom som požiadal svojho partnera o ruku, pritom na verejnosti sa bojím držať sa s ním za ruky,“ vraví 23-ročný Radek Ševčík v krátkom filme Otrávená studňa, na ktorom začal pracovať dva dni po teroristickom útoku na Zámockej ulici.

Študent réžie dokumentárneho filmu pochádza zo Zlína. Do Bratislavy sa s priateľom presťahovali pred dvoma rokmi, keď nastupovali na Vysokú školu múzických umení. Obaja sledovali slovenskú politiku už predtým. Takisto si všímali nominácie na anticenu Homofób roka, ktorú minulý rok získal Igor Matovič a pred ním Jaroslav Naď, Anna Záborská, Štefan Harabin či Andrej Danko.

„Základný prehľad o tunajšej situácii LGBTI+ ľudí sme teda mali, no prekvapilo nás, že je to ešte horšie, ako sme si mysleli. Zaskočila nás najmä politická kultúra,“ hovorí Radek.

S režisérom dokumentu Otrávená studňa sme sa zhodou okolností stretli práve na Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

Názvom filmu odkazuje na októbrový prejav Romana Samotného, majiteľa Teplárne. „Tento výraz začal používať v súvislosti s tým, že politickí aj cirkevní predstavitelia trovia svojimi homofóbnymi a transfóbnymi postojmi studňu, z ktorej pije spoločnosť a ďalej ten jed šíri. Veľmi sa mi táto obrazotvorná metafora páčila, podľa mňa presne vystihuje celý problém.“

Negatívne až nenávistné vyjadrenia o LGBTI+ ľuďoch vo verejnom priestore považuje Radek za jednu z príčin teroristického útoku, čo nepriamo naznačil expozíciou filmu. Po piatich príkladoch homofóbnych výrokov politikov a cirkevných predstaviteľov nasleduje kamerový záznam, na ktorom vidieť, ako strelec Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča zavraždil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

LGBTI+

Mladí

Útok na Zámockej

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie