Denník N

Prevahu na nebi vďaka nim nezíska. Kedy prídu stíhačky F-16 a ako môžu pomôcť Ukrajine

Poľská F-16. Foto - TASR/AP
Poľská F-16. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pre Ukrajincov sa stali prioritou hneď po tom, čo im spojenci sľúbili západné tanky. Bojové stíhačky F-16 boli to hlavné, čo
Ukrajina žiadala od západných krajín, aby porazila Rusko a oslobodila svoje územie.

Teraz sa konečne dočkala. Americký prezident Joe Biden cez víkend súhlasil s reexportom amerických stíhačiek F-16. To znamená, že západné krajiny, ktoré ich vlastnia, ich môžu dodať Ukrajine. Mnohé už naznačili, že to urobia.

Bude to významná pomoc pre brániaci sa národ, no viacerí odborníci hovoria, že dodávku netreba preceňovať.

„Celkovo je to dobrá vec. Ale treba vedieť správne zhodnotiť ich schopnosti a obmedzenia. Nie je to wunderwaffe,“ napísala na Twitteri bývalá americká vojenská pilotka a publicistka Brynn Tannehill.

Kto a koľko F-16 pošle Ukrajine?

F-16 je najrozšírenejšia a najznámejšia bojová stíhačka na svete. Od 70. rokov ich vyrobili 4 500 kusov, momentálne je ešte asi polovica z nich vo výzbroji 25 krajín sveta. Aj Slovensko budúci rok čaká na dodávku 14 objednaných nových kusov, ktoré majú pomôcť chrániť náš vzdušný priestor.

Viaceré západné štáty však v posledných rokoch začali modernizovať svoje vzdušné sily, staršie verzie F-16 uzemnili v hangároch a nahradili ich modernejšími F-35. Práve tieto štáty by z rezerv mohli niečo poslať Ukrajine.

Hovorí sa najmä o Holandsku, Dánsku, Nórsku a Belgicku.

Tieto štáty by mohli mať viac ako sto kusov starších verzií F-16, ktoré už nepoužívajú. Nie je jasné, koľko z nich pošlú Ukrajine, no podľa zdrojov New York Times žiadajú ukrajinskí predstavitelia nateraz 24 až 36 kusov. To je zhruba toľko, koľko lietadiel MiG-29 a Su-27, ktoré sú zaostalejšie ako F-16, ukrajinské vzdušné sily stratili od začiatku invázie.

Je možné, že ich napokon bude viac. Podobne ako v prípade nemeckých tankov Leopard 2 je rozšírenosť F-16 jedným z dôvodov, prečo Ukrajinci žiadali práve tieto stroje.

Ako veľmi zmenia priebeh vojny?

Ruská vojna proti Ukrajine sa do veľkej miery drží pri zemi. Ani jedna zo strán si nedokázala vytvoriť prevahu vo vzduchu, aby bez obáv mohla využívať svoje lietadlá. Ukrajina, ale aj Rusko majú veľmi dobrú protivzdušnú obranu, a tak sa lietadlá oboch strán veľmi nepribližujú k frontu.

To sa zrejme nezmení ani po príchode F-16. „Sú to 35- až 40-ročné viacúčelové ľahké bojové lietadlá, v ktorých v polovici 90. rokov modernizovali niektoré systémy. Dokážu sa prepojiť s inými systémami NATO a môžu niesť moderné zbrane. Ale nezaručia prevahu vo vzduchu,“ napísala Brynn Tannehill.

Britský analytik z RUSI Justin Bronk ešte v januári uviedol, že západné stíhačky by významne pomohli ukrajinským vzdušným silám v bojoch vo vzduchu a potenciálne aj proti cieľom na zemi. Má to však isté ale.

„Všetky západné stíhačky, ktoré by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie