Denník N

Prieskum Ipsosu: Smer je na čele, Hlas ďalej klesá. Demokrati, Modrí aj Maďarské fórum sú stále len ministrany

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Na čele prieskumu sú stále Smer a Hlas, PS je tretie.
  • Interaktívny graf s mandátmi ukazuje komplikované zostavovanie koalícií.
  • Dáta o širokom potenciáli a jadre malých strán zasa hovoria, že nemajú veľkú šancu na parlament.

Po tom, ako sa cez víkend malé demokratické strany nedokázali dohodnúť na spoločnej kandidátke, sa ukazuje aj to, že nemajú veľkú šancu dostať sa do parlamentu.

Najnovší prieskum agentúry Ipsos pre Denník N ukazuje, že Demokrati Eduarda Hegera, Modrí – európska demokracia Mikuláša Dzurindu a Maďarské fórum (spojené s viacerými malými stranami) Zsolta Simona majú dohromady len 5,6 percenta. A ani takýto aritmetický súčet nezaručuje, že aj v prípade spojenia by uspeli.

Preferencie okolo hranice troch percent a nižšie sa odhadujú ťažšie, respondentov pri týchto malých stranách je veľmi málo. Podstatný je však trend v posledných niekoľkých mesiacoch. Ten ukazuje, že Hegerovi Demokrati sú bližšie k trom percentám ako k piatim a Modrí a Maďarské fórum sa držia pod dvomi percentami.

Keďže práve vrcholia rokovania o tom, či sa do volieb ešte niekto spojí, tentokrát sa na dáta z volebného modelu pozrieme od konca – na malé strany pod hranicou zvoliteľnosti.

Podstatné, samozrejme, je, ako vyzerá čelo rebríčka. Tam sa už od februára veľa nemení: na čele sa stále drží Smer Roberta Fica (16,9 percenta), druhý je pozvoľne klesajúci Hlas Petra Pellegriniho (15,6 percenta). Dlhodobo je na tretej priečke Progresívne Slovensko (13,3 percenta) a štvrtá Republika sa každý mesiac trochu posilňuje (teraz 9,1 percenta).

Do parlamentu by sa dostali ešte aj Sme rodina, OĽaNO, SaS a veľmi tesne aj KDH – to je však v zóne ohrozenia.

Sebectvo a koniec rozhovorov?

Malé strany cez víkend panikárili po vyjadrení Igora Matoviča, že na spájanie majú čas len do pondelka do 16.00 h, inak im vraj ministerstvo vnútra nestihne do termínu odovzdania kandidátok 2. júla prípadne zmeniť ich názvy.

V skutočnosti tento termín závisí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prieskumy preferencií

Slovensko

Teraz najčítanejšie