Denník N

O zmysle a nezmysle spájania politických strán

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je filozof a bývalý politik

Tlak na spájanie pravicových politických strán traumatizuje slovenskú politickú scénu rovnako ako obsedantné otázky o budúcej koalícii: spájanie má zabezpečiť, aby sa voličské hlasy pravice neprepadli; a otázka povolebnej spolupráce je iba o tom, kto sa chystá do koalície so Smerom, a teda umožní Robertovi Ficovi návrat k moci.

Zastavme sa trochu pri „spájaní“. V skutočnosti jeho hnacím motorom nie je ani tak možný prepad hlasov pravice, ako skôr vytvorenie súvislej bariéry, ktorá by práve Ficovi znemožnila vytvoriť vládu. To na jednej strane. A úsilie politických postavičiek, ktoré nie sú schopné získať žiadnu relevantnú podporu voličov, udržať sa na parlamentnom výslní. Proste spojiť dokopy politicky nepresvedčivých, neschopných v politickej súťaži získať legitimitu parlamentného hráča.

Spájanie nie je o prekonaní rozdrobenosti, ale o kumulácii neschopnosti. Prečo by voliči mali dať viac hlasov piatim neschopným len preto, že sa dali do jedného košiara? A prečo by títo piati mali byť pridanou hodnotou v povolebnej parlamentnej politike: neschopní uspieť v politickej súťaži by teda mali byť schopní viesť krajinu k svetlým zajtrajškom?

Prípad KDH a Heger

Pritom realita spájania je ešte tristnejšia, ak sa na ňu pozrieme z hodnotového hľadiska. Dobrým príkladom je spor Hegera a jeho Demokratov s Majerským a jeho KDH. Spor, v ktorom má Majerský pravdu. Ale táto pravda odkrýva pravdu o KDH: pravdu, o ktorej vieme dlhodobo, ale ktorá nebola od čias nominácie Jána Čarnogurského na post premiéra po odvolaní Mečiara ešte v roku 1991 predmetom našej rozpravy. Bola proste z verejnej rozpravy vytlačená. (Psychoanalytik by iste so mnou súhlasil, že bola zatlačená do sociálneho nevedomia).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2023

Komentáre

Teraz najčítanejšie