Denník N

Byť milý sa vypláca. Ako nás evolúcia vybavila inštinktom pomáhať

Po útoku v Manchestri v roku 2017. Foto - AP
Po útoku v Manchestri v roku 2017. Foto – AP

Pred šiestimi rokmi zabil atentátnik na koncerte v Manchestri 23 ľudí. Po útoku sa mnohí ľudia obetovali, aby pomohli zraneným. „Prekáža mi, ako sa interpretuje evolučná psychológia, že evolúcia z nás robí egoistov, čo je úplný nezmysel,“ vraví psychológ Miroslav Popper. „Keby si ľudia nepomáhali, neprežili by,“ dodáva vedec z SAV.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred šiestimi rokmi – 22. mája 2017 – odpálil islamský terorista bombu na koncerte speváčky Ariany Grande v Manchestri a zabil 23 ľudí. Stovky ďalších sa pri útoku zranili – najmä mladí a deti.

Nedávna správa o incidente spomína „neobyčajné hrdinstvo“ a „odvahu“ mnohých ľudí, ktorí riskovali vlastné životy, aby pomohli zraneným.

Predošlá správa, ktorú dala vypracovať radnica mesta, hovorí o „stovkách, ak nie tisíckach jednotlivých prípadov odvahy a obetavosti“.

Prečo ľudia v zmätku neutekali do bezpečia a namiesto toho pomáhali?

Sebecké gény ≠ sebci

Zdrojom nedorozumenia môže byť laická predstava, že evolúcia z nás robí sebcov a „anjelmi“ sa stávame až socializáciou, keď si osvojujeme vznešené hodnoty danej spoločnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie