Denník N

V ruských obciach pri Ukrajine hlásia výbuchy a boje. Analytik vraví, či za tým môže byť Kyjiv

Starší kráter v centre Belgorodu. Foto - Telegram guvernéra Gladkova
Starší kráter v centre Belgorodu. Foto – Telegram guvernéra Gladkova

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ruská Belgorodská oblasť v pondelok večer zaviedla režim protiteroristickej operácie. Zareagovala tak na boje, ktoré vypukli na území v tesnej blízkosti hranice s Ukrajinou. Potvrdzujú ich Kyjiv aj Moskva.

Počas celého dňa sa objavovali neoverené videá horiacich a ostreľovaných ruských obcí. Podľa miestnych úradov bolo zranených najmenej osem ľudí, ktorých museli previezť do nemocnice.

K útokom a „oslobodeniu“ obce Kozinka sa prihlásili ruskí bojovníci z légie Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý od minulého roka bojuje na strane Ukrajiny. Na čele tejto jednotky je Denis Kapustin, ktorý sa otvorene hlási k neonacizmu.

Podľa Ruska je za „vpád sabotérov“ priamo zodpovedný Kyjiv, čo ukrajinská strana odmieta. Niektorí jej predstavitelia však vo viacerých vyjadreniach žartujú na úkor Kremľa.

Cieľom je „chrániť ukrajinských civilistov“

Prezidentský poradca Mychajlo Podoľak vyhlásil, že partizánske skupiny sú zložené výlučne z ruských občanov. Zároveň však poznamenal, že tanky sa v Rusku „dajú kúpiť v akomkoľvek obchode s vojenskou technikou“, čím zjavne narážal na kremeľské naratívy spred deviatich rokov.

Keď vtedy Rusko rozpútalo vojnu na východe Ukrajiny, Moskva tvrdila, že proti Ukrajine bojovali náhodní okoloidúci, ktorí si kúpili zbrane v miestnych obchodoch.

Je však možné, že Ukrajina je naozaj priamo zapojená do dnešných útokov v Belgorodskej oblasti? Podľa analytika Vojtěcha Bahenského je „pomerne náročné predstaviť si, aby sa počas vojny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie