Denník N

Mali obavy, že Kolíkovej išlo o pomstu. Sudcu Moznera disciplinárny senát oslobodil

František Mozner. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Mozner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prieťahy u sudcu videl aj disciplinárny senát. Rovnako aj zmeškané lehoty na napísanie rozsudku. Po treste však senát nesiahol. Javilo sa mu totiž, že cieľom disciplinárneho návrhu bola snaha trestať sudcu Františka Moznera za jeho kritické názory k reforme súdnictva.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sudca Najvyššieho súdu a prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner sa nateraz vyhol disciplinárnemu trestu. Za prieťahy, nenapísanie rozhodnutí, ale aj za to, že nehovoril pravdu, na neho disciplinárny návrh podala krátko pred odchodom z funkcie ministerky spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu v pondelok Moznera oslobodil. Nie však preto, že by sa sudca nedopustil prieťahov alebo že by vo vytýkaných prípadoch napísal rozhodnutie včas.

Senát mal pochybnosti, či ministerka neiniciovala celé konanie ako pomstu Moznerovi. Na základe zhrnutých argumentov sa senátu predsedu Mariána Fečíka javilo, že „dominantným cieľom disciplinárneho návrhu bolo sankcionovať ho za kritické vyjadrenia týkajúce sa súdnej reformy a novej súdnej mapy“.

Spolu s Fečíkom v senáte rozhodovali sudkyne Anita Filová a Kristína Babiaková. Ako prísediace boli členkami Lucia Kolníková a Diana Treščáková. Senát rozhodol pomerom hlasov 4:1, verdikt je právoplatný a ministerstvo sa už proti nemu nemôže odvolať.

Kolíkovej disciplinárny návrh sa týkal siedmich skutkov, prevažne prieťahov v konaní. Vytkla mu, že vo viacerých prípadoch spôsobil viac ako ročné prieťahy. Mozner bol disciplinárne stíhaný aj za mediálne známu kauzu nástenkového tendra, pri ktorej Ústavný súd celkovo trikrát konštatoval v dovolacom konaní prieťahy. Ako trest mu navrhovala zrážku polovice platu na tri mesiace.

Moznerovi vyšla obrana

„Vítam, že v takmer celom rozsahu bola akceptovaná naša obhajoba,“ reagoval na verdikt Mozner. Myslí si, že rozhodnutie „nasmeruje ďalšiu prax“, a to v tom, že navrhovateľ disciplinárneho konania sa bude musieť vyvarovať tomu, aby nevzniklo podozrenie, že „v skutočnosti nejde o porušenie povinností sudcu, ale revanš“.

Mozner od začiatku disciplinárneho konania tvrdil, že jeho stíhanie súvisí s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Najvyšší správny súd

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie