Denník N

Okná sú už len na okrasu. Športová hala na Pasienkoch sa po 60 rokoch navždy zmenila – za verejné peniaze a bez súťaže

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozef Chovanec mladší sa mohol len prizerať, ako architektonické dielo jeho otca navždy mení tvar. Pozreli sme sa na rekonštrukciu ikonickej športovej haly, či si mal developer pýtať povolenie od dedičov, či bola zachovaná jej umelecká hodnota a všimli sme si aj príklad podobnej stavby a jej obnovy v Česku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pôvodná podoba Športovej haly na Pasienkoch bola architektonicky významnou stavbou nielen na Slovensku, ale aj vo svete. V tomto čase sa dokončujú posledné úpravy na rekonštrukcii tejto ikonickej stavby – v súčasnosti Eurovia Arény –, ktorá podľa niektorých odborníkov nerešpektuje pôvodný zámer autora stavby, architekta Jozefa Chovanca.

Najväčšiu kritiku si vyslúžila nová sklenená fasáda. Pôvodne bola veľká časť budovy presklená, sklo bolo vsadené do špeciálnej konštrukcie, a vnútro tak bolo presvetlené. Okná teraz pri rekonštrukcii zamurovali a steny zateplili a prekryli ich „falošnými“ tmavými oknami. Nejde teda o okná, iba o tmavé sklá osadené na stene. Zvonku sa od nich odráža svetlo, za nimi je stena.

Pohľad na konštrukciu strechy zvnútra. Foto – SAV, Archív SAS, A Press
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na rekonštrukciu navyše nebola vyhlásená architektonická súťaž. Hala síce nemá status národnej kultúrnej pamiatky, jej rekonštrukciu však dotujú aj z verejných zdrojov.

Za účelom rekonštrukcie športovej haly vzniklo občianske združenie NBC Bratislava. Jej hlavným partnerom je Slovenská basketbalová asociácia, ktorá na rekonštrukciu získala od ministerstva financií 8,46 milióna eur. Vo vedení občianskeho združenia sú bývalí basketbalisti Michal Ondruš a Stanislav Kropilák (vlani v októbri zomrel) a basketbalistka Irena Čilliková – Rajniaková.

Architektov syn a dedič autorských práv Jozef Chovanec mladší tvrdí, že sa ani jeho brata, ani jeho samotného pri projektovaní rekonštrukcie nikto nepýtal, či ako dediči zosnulého architekta súhlasia so zmenou budovy.

Prečo je to dobrá architektúra

Že budova športovej haly na Pasienkoch nie je obyčajnou stavbou, je navonok zrejmé. Historička architektúry Laura Krišteková upozorňuje, že ide o skutočne výnimočnú architektúru nielen v domácom kontexte.

„Je to jedna z najviac progresívnych a ikonických stavieb, aké boli postavené v celom vtedajšom Československu,“ hovorí Krišteková.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Kultúra, Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie