Denník N

Izrael po 75 rokoch

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Mimoriadne úspechy tohto štátu sú jedným z dôvodov, prečo mnohí jeho arabskí susedia nakoniec začali akceptovať jeho existenciu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Náboženstvo a zázraky idú často ruka v ruke, takže by nemalo byť veľkým prekvapením, že židovský štát, ktorý práve oslávil svoje 75. narodeniny, je akýmsi zázrakom. V niektorých ohľadoch je zázračná už samotná existencia Izraela, pretože novonarodený štát sa len tesne vyhol tomu, aby ho v kolíske udusili oveľa väčšie armády jeho arabských susedov, ktoré naň zaútočili v máji 1948.

Odvtedy Izrael prežil niekoľko ďalších vojen a množstvo menších útokov. Ale väčším príbehom je, že Izrael nielenže prežil, ale aj prosperoval.

Neistá budúcnosť

Dnes je to krajina s takmer 10 miliónmi obyvateľov. Je to demokracia v časti sveta, v ktorej dominujú autoritárske režimy. Napriek tomu, že nemá žiadne prírodné zdroje, ktoré by stáli za zmienku, jeho ekonomika sa môže pochváliť špičkovým technologickým sektorom a prekvitá. Ročný HDP na obyvateľa je okolo 55-tisíc dolárov, čím sa zaraďuje medzi dvadsať najlepších krajín sveta, a to napríklad aj pred Kanadu, Japonsko a veľkú časť Európy.

Mimoriadne úspechy tohto štátu sú jedným z dôvodov, prečo mnohí jeho arabskí susedia nakoniec začali akceptovať jeho existenciu. Izrael sa teraz teší formálnemu mieru s Egyptom a Jordánskom, ako aj s Marokom, Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom. Má tiež neformálne a silnejúce väzby s ďalšími arabskými štátmi vrátane Saudskej Arábie, keďže región sa prispôsobuje zníženej americkej prítomnosti a Izrael je považovaný za dôležitého partnera v úsilí čeliť hrozbám, ktoré predstavuje Irán.

Ale budúcnosť Izraela zostáva neľahká a neistá. Po prvé, ide o pretrvávajúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie