Denník N

Lotyšský novinár: My sme nezabudli, ako vyzerá ruský tank. Nerozumiem, prečo je to u vás iné

Toms Gigulis. Foto - DELFI/Kārlis Dambrāns,
Toms Gigulis. Foto – DELFI/Kārlis Dambrāns,

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na počesť sovietskych vojakov, ktorí na konci druhej svetovej vojny porazili nacistov, sa počas komunizmu v Bratislave postavil Slavín a v lotyšskej Rige veľký obelisk známy ako Víťazný monument.

Oba pamätníky sa v posledných rokoch snažila zneužiť ruská propaganda. Na Slavín prišli motorkári Noční vlci, ktorí sa netaja blízkym vzťahom s Putinom; v Lotyšsku sa podobné proputinovské zhromaždenia konali pred Víťazným monumentom.

Tento obelisk však už v Rige nenájdete, Lotyši sa vlani jednu z dominánt mesta rozhodli zbúrať. Zničili aj desiatky ďalších sôch z éry komunizmu.

„Pamätám si, ako som sedel v kancelárii neďaleko pamätníka a hodiny sledoval živé vysielanie, ktoré bolo vo všetkých médiách. Zrazu som počul obrovskú explóziu a o desať sekúnd už aj na obrazovke videl, ako sa obelisk zrútil. Bol to krásny moment. Veľmi som sa z toho tešil, podobne ako mnoho ďalších ľudí v krajine,“ hovorí v rozhovore pre Denník N lotyšský novinár Toms Gigulis.

„Vysvetlenie je veľmi jednoduché: ruský vojak pre nás nie je osloboditeľ, ale okupant, preto by ani nemal mať u nás pamätník,“ tvrdí Gigulis, ktorý pracuje pre lotyšský web Delfi, kde sa venuje zahraničnopolitickému spravodajstvu, no má prehľad aj v športovom dianí.

Na Slovensku bolo veľkou témou, či zakázať hráčom z KHL štart v reprezentácii. Zväz čakal s rozhodnutím do poslednej chvíle, a keď ho urobil, vojnu proti Ukrajine ani nespomenul. Oficiálnym dôvodom zákazu pre slovenských hokejistov z KHL bol pokoj na prípravu pre tých ostatných. Lotyšsko má v KHL dvoch hráčov. Ako reagovala lotyšská verejnosť na neúčasť týchto hokejistov v tíme?

Vlani v lete bol veľký škandál, keď sa prevalila informácia, že Miks Indrašis bude hrať za Spartak Moskva. Kritika verejnosti v Lotyšsku bola taká veľká, že si to nakoniec rozmyslel. Nikdy nepoprel, že mal s moskovským tímom zmluvu, a všetci vedia, že to tak bolo. Indrašis bol prvý, kto to s KHL od napadnutia Ukrajiny skúšal, no hokejoví experti, fanúšikovia aj médiá mu dali jasne najavo, čo si o tom myslia.

Napriek tomu to neodradilo dvoch iných hokejistov – Janis Kalninš chytal za Chabarovsk a Nikolaj Jelisejevs hral za Vladivostok. Ako svoje rozhodnutie zdôvodnili a ako reagovala verejnosť?

Nezachytil som žiadne vyjadrenie od Jelisejevsa. Kalninš povedal, že má rodinu, ktorú musí živiť.

To isté hovoria aj slovenskí hokejisti v KHL…

Reakcia na to bola, samozrejme, veľmi negatívna. Berie totiž peniaze od okupantov, sú to krvavé peniaze. Treba si uvedomiť, že v Rusku je šport obrovským nástrojom propagandy. Veľa ľudí tam nemá čo jesť, no režim im ukazuje: pozrite sa na nás, sme olympijskí víťazi a máme Alexandra Ovečkina. Pri KHL sa zas režim chváli, že je to medzinárodná liga, a zahraničných hráčov využíva ako nástroje, aby vyzeral lepšie. To je aj dôvod, prečo KHL expandovala do iných krajín. Preto tam hral Lev Poprad, Slovan Bratislava či Dinamo Riga. Preto sa rozšírili do Fínska a Číny. Chceli vytvoriť dojem obrovskej ligy, aby ľuďom v Rusku mohli hovoriť, že ruský hokej je najlepší na svete.

Reagoval váš hokejový zväz po začiatku vojny proti Ukrajine jednoznačne?

V porovnaní s reakciou verejnosti bol tiež dosť vyhýbavý. Reprezentačný tréner Harijs Vitolinš hráčov jasne neodsúdil. Hovoril, že ak títo hráči dostanú zákaz, bude to rešpektovať, no nepovedal, že ich v tíme nechce. Napokon ten zákaz aj dostali, no kým verejnosť, médiá aj hokejoví fanúšikovia hovorili o krvavých peniazoch, reakcia hokejového prostredia taká silná nebola.

Čo si ako Lotyš myslíte o tom, že 58 percent Slovákov podľa prieskumu pre Plus jeden deň nesúhlasí s tým, že slovenskí hráči z KHL dostali zákaz reprezentovať, a len 21 percent bolo za zákaz?

Zdá sa mi to zaujímavé, no ťažko pochopiteľné. Poznám totiž vašu históriu a tá sa príliš nelíši od našej. Tiež rozumiete tomu, čo šport – a obzvlášť hokej – v Rusku znamená. Viete, čo znamenal pre Sovietsky zväz a čo znamená pre Putinov režim. Preto sa mi ťažko chápe, že reakcie ľudí v našich krajinách sa natoľko líšia. Lenže aj my stále máme dvoch hráčov v KHL, takže naša spoločnosť je v tomto možno rozhodnejšia, no ani u nás to nie je bez problémov, keďže sa stále nájdu hokejisti, ktorí si myslia, že hrať v KHL je v tejto situácii v poriadku.

Silnú podporu Ukrajiny vidieť v Rige na každom kroku a potvrdzujú ju aj štatistiky z Eurobarometra. Prečo majú Lotyši tak jasno v tom, kto je agresor a kto obeť?

Áno, podpora Ukrajiny je v Lotyšsku obrovská – politická, finančná, vojenská, no aj z filozofického a spoločenského pohľadu. To, čo Rusi teraz robia na Ukrajine, nám pripomína, čo robili nám na začiatku druhej svetovej vojny. Nás totiž najskôr okupoval Sovietsky zväz, potom nacisti a po potlačení nacizmu sa vrátili Rusi. Pre nás rok 1945 nebol koncom vojny, ale pokračovaním okupácie. Dodnes sme nezabudli, ako vyzerá ruský tank. A rozumieme aj tomu, čo symbolizuje. Rusko malo vždy rozpínavú zahraničnú politiku, pocítili sme to na vlastnej koži a desaťročia sme trpeli. Na Ukrajine teraz vidíme, že Rusi sa nezmenili a správanie moskovského režimu je rovnaké ako za čias Sovietskeho zväzu. Toto všetko sa prenáša do našej podpory Ukrajiny. Je to súčasť našej národnej DNA.

Lenže aj Slovensko vie, ako vyzerá ruský tank, no podľa Eurobametra je len 38 percent Slovákov za vojenskú pomoc Ukrajine a 56 percent proti. V Lotyšsku je 77 percent za a 15 percent proti. Posledné čísla Globsecu zas ukázali, že polovica Slovákov viní za vojnu západné krajiny či Ukrajinu.

Nerozumiem tomu. Tak ako nerozumiem postoju Maďarska. Nemci podporujú Ukrajinu, no takisto v niektorých témach váhali. Nemci však majú inú históriu a im aspoň trochu rozumiem. Lenže krajiny východného bloku boli okupované, boli súčasťou Sovietskeho zväzu, preto tomu nerozumiem. Ťažko povedať, prečo Lotyši v tomto majú jasno. Možno je to tým, že sme taký malý národ a vnímame to ako existenčnú otázku. Veľa určite robí vzdelávací systém, sme vychovávaní tak, aby sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie