Denník N

Prešli 2500 kilometrov v dodávke, aby odohrali tri špeciálne vystúpenia na Ukrajine (+ foto a video)

Bez ladu a skladu pri nakrúcaní klipu vedľa olympijského štadióna v Kyjive. Foto N - Vladimír Šimíček
Bez ladu a skladu pri nakrúcaní klipu vedľa olympijského štadióna v Kyjive. Foto N – Vladimír Šimíček

Skupina Bez ladu a skladu strávila víkend v Kyjive s nástrojmi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stretnú sa dvaja architekti, primár, primátor, promotér a…

Znie to ako začiatok nejakého vtipu, lenže toto sa naozaj stalo. Presne takáto nezvyčajná zostava zo Slovenska totiž spolu strávila minulý víkend na Ukrajine.

Každý z tejto pätice je zároveň členom skupiny Bez ladu a skladu. Hudbu už dávno robia len ako hobby a koncertujú sporadicky, ale teraz sa rozhodli odohrať tri špeciálne vystúpenia v Kyjive.

Príležitosť ísť tam s nimi sme si nemohli nechať ujsť.

Bratislava – Trenčín – Košice – Ľviv

„Kde ste?“ pýtam sa cez telefón Michala Kaščáka. „Práve ideme cez Strilky,“ odpovedá rozospatým hlasom. Je pred siedmou ráno a práve sme zaparkovali auto na obchvate Ľviva. Z mapy nám vychádza, že než presadneme do muzikantskej dodávky, máme dosť času na raňajky.

Vyrážali sme podvečer, pretože kolega fotograf Vlado Šimíček mal v Bratislave diskusiu, a ťahali sme nonstop cez Poľsko. Bez ladu a skladu potrebovali vyzdvihnúť basgitaristu Petra Kaščáka v Košiciach, kde bol na lekárskom kongrese, takže museli ísť pomalšou trasou cez ukrajinské Karpaty.

Na Ukrajine sme zatiaľ dve hodiny. Najdlhšiu pauzu sme mali na hraniciach, ktoré sú počas zákazu vychádzania medzi polnocou a piatou zatvorené. „Komandantská hodina,“ vysvetľuje mi Vlado.

Miestne špecifiká pozná veľmi dobre. Kým ja som bol doteraz na Ukrajine iba raz, on tu prvýkrát bol ako fotograf v roku 2004 počas Oranžovej revolúcie, o dekádu neskôr dokumentoval udalosti na Majdane a teraz je vojnovým fotoreportérom. Od februára 2022 na Ukrajine strávil vyše dvoch mesiacov čistého času. Ako novinár aj ako hlavný autor nápadu kúpy sanitiek pre ukrajinských frontových medikov.

Táto služobka je však špeciálna aj pre neho.

„Ešte nikdy som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie