Denník N

Ako slovenskí hokejisti zareagovali na konflikt. 41 hodín od roztržky po najlepšiu tretinu na turnaji

Po víťazstve nad Nórskom. Foto - TASR/Martin Baumann
Po víťazstve nad Nórskom. Foto – TASR/Martin Baumann

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenskí hokejisti zareagovali na konflikt priamo na ľade najlepšie, ako mohli – víťazstvom 4:1 nad Nórskom. Góly strelili Marek Hrivík, Peter Cehlárik, Róbert Lantoši a Richard Pánik.

Slováci sú naďalej v hre o postup do štvrťfinále, na 4. miesto v skupine B potrebujú, aby Lotyši večer proti Švajčiarom nezískali ani bod, teda aby prehrali v riadnom hracom čase.

Po nedeľňajšom zápase nad Slovinskom bol slovenský tím psychicky dole napriek tomu, že ho vyhral 1:0. Najlepšie to bolo vidieť na záberoch zo šatne, v ktorej sa po utrápenom víťazstve nikto netešil.

V nedeľu okolo 18. hodiny sa udiali dve veci, o ktorých sa veľa písalo. Reakcia na tieto situácie bola kľúčová. Atmosféra v tíme sa totiž po nich mohla ľahko zhoršiť. Ako v každej krízovej situácii jej dobré zvládnutie mohlo vzťahom aj výrazne pomôcť.

Prvou situáciou bola roztržka na ľade: kapitán Marek Hrivík s Petrom Cehlárikom dali Liborovi Hudáčkovi dôrazne najavo, že sa im nepáčil jeho výkon v závere stretnutia. Hudáček sa nechal vylúčiť a dvakrát volil sebecké riešenie, keď chcel dať gól, no bolo z toho zakázané uvoľnenie a stratený puk.

Druhou situáciou bolo odignorovanie novinárov zo strany Richarda Pánika a následný vulgarizmus, ktorým dal najavo, že sa mu nepáčia novinárske články. To, že Pánik nekomunikuje s novinármi, nie je nič nové, deje sa to už päť rokov.

Ak však vyhráme dôležitý zápas 1:0 a on strelí jediný gól, je prirodzené, že sa ľudia pýtajú, prečo po zápase nehovorí. Vulgarizmus navyše spôsobil, že jeho správanie zaujímalo aj mnoho ľudí, ktorí hokej bežne nesledujú.

Hokejisti síce môžu tvrdiť, že články či reakcie fanúšikov počas majstrovstiev sveta nečítajú, no väčšina z nich trávi veľa času na sociálnych sieťach a niečo sa k nim dostane. Napokon aj Šimon Nemec povedal po zápase s Kazachstanom, že články nečíta, no zároveň sa sťažoval na kritiku slovami, že „máme päť miliónov trénerov“.

Je nepravdepodobné, že by sa k Pánikovi vôbec nedostalo, že sa o ňom na Slovensku toľko hovorí.

Hudáček zareagoval ukážkovo

O tom, či sa z drobnosti stane alebo nestane veľká vec, rozhoduje, či napätie eskalujete alebo zmierňujete. S upokojovaním situácie začal už v mixzóne tréner Craig Ramsay.

Roztržku sa snažil obrátiť na humor slovami, že on sa za starých čias zvykol so spoluhráčmi na tréningu aj pobiť. Okamžite sa zároveň snažil presmerovať negatívnu energiu na niečo pozitívne. „Hráči aspoň ukázali, že im na tom záleží,“ povedal.

Slová trénera sú jedna vec, potom si to však hráči musia vyriešiť medzi sebou. Najviac pre zastavenie konfliktu už v zárodku spravil možno trochu prekvapivo Libor Hudáček.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie