Denník N

Danko so Stalinom za chrbtom chválil komunistov, na kandidátke SNS nakoniec nebudú

Andrej Danko na zjazde KSS. Reprofoto - N
Andrej Danko na zjazde KSS. Reprofoto – N

Predvolebnú spoluprácu SNS a Komunistickej strany Slovenska si nevedel predstaviť poslanec Tomáš Taraba, s ktorým sa na kandidátke predseda SNS Andrej Danko dohodol ako s prvým.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na víkendovom desiatom zjazde Komunistickej strany Slovenska (KSS) si predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko dal záležať na tom, aby komunistom ukázal svoje sympatie.

V úvode svojho príhovoru spomenul, že za minulého režimu bol jeho strýko vedúcim tajomníkom okresného výboru KSS v Rimavskej Sobote. Pokračoval tým, že ak by socializmus pretrval, súčasný predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by zrejme bol vo väzení, a pochválil „prípravu kádrov“ v réžii vládnucej komunistickej strany.

Tento prístup dával do kontrastu so súčasnou vládou, pri ktorej podľa Danka Západu vyhovuje, ak sú vo funkcii „jednoduchí ľudia“. „Viete si predstaviť, že bude Remišová hovoriť o kybernetickej bezpečnosti s ministrom Kuby alebo ministrom Číny?“ pýtal sa.

Neskôr predseda SNS sľúbil, že ho ľudia budú môcť vidieť „na hrobe Husáka každý rok“. Nie je to novinka, bývalého československého prezidenta a generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa Gustáva Husáka chválil Danko už v čase, keď bol v minulom volebnom období predsedom parlamentu.

Vedenie KSS na zjazde Dankovi darovalo aj plaketu s Husákovou podobizňou. Nebola to jediná tvár minulosti, ktorá sa na zjazde objavila.

Pódium bolo vyzdobené portrétmi filozofa Karola Marxa, lídra sovietskych boľševikov Vladimira Iľjiča Lenina či dokonca Josifa Vissarionoviča Stalina, teda jedného z najväčších masových vrahov v dejinách, ku ktorému sa od polovice 50. rokov už otvorene nehlásili ani predstavitelia minulého režimu.

I keď to na zjazde KSS vyzeralo, že predvolebné spojenie so SNS je viac-menej hotovou vecou, zástupcovia KSS na kandidátke Dankovej strany nakoniec nebudú. Dôvodom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

SNS

Tomáš Taraba

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie