Denník N

Paul Simon nahral album, na ktorom sa háda s Bohom. Je to pravdepodobne jeho rozlúčka s hudobnou kariérou

Foto - Owl Records
Foto – Owl Records

Nahrávka Seven Psalms sa začala rodiť v snoch, ktoré si 81-ročný americký spevák ráno zapísal a urobil z nich pesničky.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sme priamymi svedkami rozlúčok jednej celej významnej generácie hudobníkov, ktorí v 60. a 70. rokoch definovali populárnu hudbu. Niektoré hviezdy odídu náhle, iné sú už definitívne na dôchodku, no nájdu sa aj takí, ktorí tvoria až do posledných chvíľ. David Bowie nahral fantastický album Blackstar, témou svojej smrteľnosti sa na nahrávke You Want It Darker zaoberal aj Leonard Cohen.

Napriek tomu, že sa tieto diela zaoberajú smrťou, je v nich niečo ľudsky hlboké, silné a nádherné. Aj preto dnes patria medzi najlepšie diela v bohatej diskografii týchto umelcov. K nim sa teraz môže pridať album Paula Simona Seven Psalms. Vyšiel pomerne nenápadne, nemá žiadnu veľkú propagáciu napriek tomu, že ide o labutiu pieseň jedného z najlepších amerických pesničkárov.

Polhodinová suita

Hudobní kritici a fanúšikovia sa viac-menej zhodujú, že je to pravdepodobne jeho finálne dielo, ktoré koncipoval ako svoj rozhovor s Bohom. Ak smrť klope na dvere, pre umelca, ktorý sa celý život vyjadroval piesňami, je normálne, ak sa jeho tvorba uberie týmto smerom.

Religiózny album od Paula Simona je však malým prekvapením. Vyrastal v židovskej náboženskej viere, no na rozdiel od kolegu Boba Dylana sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie