Denník N

Americkí vojaci sa pohádali v obchode vo Zvolene, Uhrík z Republiky to nafukuje ako americký útok

Protest proti obrannej dohode s USA vo februári 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Protest proti obrannej dohode s USA vo februári 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajti v zápisnici, ktorú šíria aj dezinformačné weby, opisujú konflikt tak, že opití americkí vojaci nikomu neublížili ani nič nezničili. Napriek tomu sa vracia hystéria z čias protestov proti obrannej dohode s USA.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V predajni obchodného reťazca Billa vo Zvolene došlo v nedeľu večer k incidentu medzi dvomi americkými vojakmi, ktorí slúžia na vojenskej základni Lešť blízko Zvolena.

Podľa policajnej správy zverejnenej na internete na seba vykrikovali a vyzeralo to, ako keby sa schyľovalo k bitke. Mestskí policajti ich vyviedli z predajne a tam si ich prevzala privolaná hliadka z policajného obvodného oddelenia.

Minimálne dvaja vojaci boli pod vplyvom alkoholu, čo dokázala neskôr aj dychová skúška. Nič nepoškodili, nikoho nenapadli a nič neukradli. Počas incidentu neboli v službe. V predajni boli počas svojho osobného voľna.

Incident pokračoval pred predajňou. Jeden z vojakov sa správal agresívne a odmietol sa policajtom legitimovať, kričal na nich a vulgárne im nadával. Slovenskí štátni aj vojenskí policajti majú právomoc požadovať od amerických vojakov preukázanie totožnosti.

Policajti vojaka spútali a odviezli ho na miestne policajné oddelenie. Situácia sa vyriešila až po príchode predstaviteľa vojenskej misie v Lešti a veliteľa amerických vojakov, ktorí policajtom dali doklady tohto agresívneho vojaka a amerických vojakov odviedli.

Prípad veľmi rýchlo vyvolal vášne na dezinformačných médiách a predseda parlamentnej strany Republika Milan Uhrík správu o incidente šíri so zvolaním, že „agresívni americkí vojaci znovu útočili“.

„Sme na mieste, zisťujeme detaily. Všetko je na kamerách… Toto neututlajú!“ napísal Uhrík.

Dezinfoscéna tak opakovane burcuje vášne spred vyše roka, keď Slovensko schvaľovalo obrannú dohodu s USA. Predseda Smeru Robert Fico vtedy presviedčal Slovensko, že americkí vojaci tu budú mať „kompletnú výnimku z trestnoprávnej zodpovednosti na území Slovenska“.

Podobne ako vlani aj teraz fakty dezinformátorom nesedia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie