Denník N

Americký generál má obavu, že Putin môže použiť jadrové zbrane. Možno, keď Ukrajina zaútočí na Krym

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Foto – TASR/AP
Ruský minister obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Foto – TASR/AP

Vyslúžilý americký generál Kevin Ryan tvrdí, že Moskva sa rozhodne pre použitie jadrových zbraní na Ukrajine, pretože ruská armáda je slabá a nedokáže naplniť ciele Kremľa. Slovenský expert Michal Onderčo si nemyslí, že by Rusko jadrovými zbraňami niečo dosiahlo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bombardovali mestá, elektrárne, bytovky aj nemocnice. Zmocnili sa Zaporižskej jadrovej elektrárne a vyhrážali sa katastrofou. Ohlásili čiastočnú mobilizáciu, prepustili tisíce väzňov a poslali ich do frontovej línie.

Rusi sa pokúšali zlomiť vôľu Ukrajincov niekoľkokrát a stále sa im to nepodarilo. Namiesto toho sa ukrajinská armáda pripravuje na ofenzívu s cieľom znovu získať čo najviac strateného územia.

To podľa vyslúžilého amerického generála Kevina Ryana napokon môže viesť k rozhodnutiu ruského prezidenta Vladimira Putina použiť vo vojne aj jadrové zbrane.

„Ruský materiál sa míňa. Bombardovacie kampane prezidenta Vladimira Putina Ukrajinu nezlomili. Podľa môjho názoru začína byť jasné, že jediný spôsob, ako môže opätovať eskaláciu, je použitie jadrových zbraní,“ napísal Ryan.

Brigádny generál vo výslužbe vo svojom rozsiahlom texte uverejnenom na portáli Russia Matters predstavuje niekoľko argumentov, prečo je možné, že sa Moskva rozhodne pre použitie jadrových zbraní na Ukrajine.

Putin vo viacerých svojich prejavoch a rozhovoroch hovoril, že existencia Ruska je ohrozená, čo je situácia, ktorá podľa ruskej doktríny vyžaduje použitie jadrových zbraní.

„V súlade s tým vymenil vojenské velenie a poveril troch generálov zodpovedných za použitie taktických jadrových zbraní, aby velili jeho ,špeciálnej vojenskej operácii‘ na Ukrajine,“ píše Ryan.

„Má taktické dôvody na použitie jadrovej zbrane: záchranu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie