Denník N

Keď si vypýtali 260-tisíc eur, išiel na políciu. Svedok opísal, čo bolo na začiatku kauzy Dobytkár

Juraj Kožuch, Peter Kuba, Milan Kopriva, Norbert Bödör, Martin Kvietik a Ľubomír Partika po zadržaní v roku 2020. Foto - TASR
Juraj Kožuch, Peter Kuba, Milan Kopriva, Norbert Bödör, Martin Kvietik a Ľubomír Partika po zadržaní v roku 2020. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Farmári v utorok na Špecializovanom trestnom súde opísali, ako fungoval systém prideľovania dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Podnikateľ zo Senice a svedok v kauze Dobytkár Michal Žúrek na súde rozprával, ako bolo verejným tajomstvom, že „bez nejakých percent nikto neprejde“.

„Všetci sme si medzi sebou rozprávali, že Juraj Kožuch je najväčším poberateľom eurofondov na Slovensku,“ vravel svedok, kým bývalý šéf PPA ho počúval. Juraj Kožuch aj jeho predchodca Ľubomír Partika sú obžalovaní v kauze Dobytkár.

Svedok Žúrek zároveň povedal, že o úplatkoch pre Kožucha sa viedli len „také reči“. Konkrétne dôkazy o tom, že obžalovaný bral úplatky, nemá a ten to aj od začiatku vyšetrovania popiera. Rovnako aj Partika.

Práve vďaka svedkovi Žúrekovi sa pritom vyšetrovanie pred štyrmi rokmi posunulo ďalej. V roku 2019 si totiž vybavovateľ Ľubomír Kropil od neho a jeho spoločníkov vypýtal 14-percentnú províziu, čo predstavovalo 260-tisíc eur zo schválenej dotácie. Vtedy si Žúrek povedal „dosť“.

Spolu so spoločníkom Dušanom Podmajerským išli na políciu podať trestné oznámenie. Zo Žúreka sa stal agent, odpočúvali mu telefón, a tak vyšetrovatelia postupne prichádzali na celú korupčnú schému.

Výsledkom tohto snaženia je dnes súdny proces, ktorý senát Jána Giertliho začal na Špecializovanom trestnom súde pojednávať pred viac ako rokom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie