Denník N

Velebenie Breivika a prednášky o rasovej teórii. Medzi Rusmi, ktorí „oslobodzovali“ Belgorod, sú aj neonacisti

Aleksej Levkin a Kirill Kanachin. Foto - Telegram/@russvolcorps
Aleksej Levkin a Kirill Kanachin. Foto – Telegram/@russvolcorps

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ruské ministerstvo obrany v utorok večer vyhlásilo, že odrazilo útok skupiny militantov, ktorí začiatkom týždňa vtrhli do Belgorodskej oblasti. Jeho vojaci podľa Moskvy zlikvidovali vyše sedemdesiatich „teroristov“.

Toto číslo sa však nepodarilo overiť a s najväčšou pravdepodobnosťou je nadhodnotené.

Ukrajinci tvrdia, že o útokoch v ruskom pohraničí mali informácie, ale neboli za ne priamo zodpovední. Podľa Kyjiva ich vykonali dve skupiny, a to Ruský dobrovoľnícky zbor a légia Sloboda Rusku.

Podľa ukrajinského rezortu obrany ide o ruských patriotov, ktorí sa snažia zvrhnúť režim Vladimira Putina. Lenže ako upozorňujú analytici z investigatívneho centra Bellingcat, viacerí členovia Ruského dobrovoľníckeho zboru nie sú „len“ patrioti, ale extrémisti otvorene sa hlásiaci k neonacizmu.

O Slobode Rusku máme menej informácií, pretože jej predstavitelia komunikujú takmer výlučne na sociálnych sieťach. Pôsobia však oveľa viac umiernene a hovoria, že „skutoční Rusi“ nemôžu znásilňovať ženy a zabíjať civilistov.

Sympatie pre Breivika aj Hitlera

Ruský dobrovoľnícky zbor vznikol vlani v auguste. Prvýkrát na seba výraznejšie upozornil tento rok v marci, keď z ukrajinskej strany prekročil ruskú hranicu a vnikol do obcí v Brianskej oblasti.

Ako píše analytik Michael Colborne z Bellingcatu, Ruský dobrovoľnícky zbor sa skladá z protiputinovských pravicových extrémistov, ktorí našli útočisko na Ukrajine. Jeho líder, ktorý sa objavil aj na tohtotýždňových videách z Belgorodskej oblasti, je známy futbalový chuligán a neonacista.

Volá sa Denis Kapustin a verejnosti je známy predovšetkým ako Nikitin. Prečo bojuje na strane Ukrajiny?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie