Denník N

Diváci môžu prísť o vysielanie Českej televízie a Primy. Dôvodom je spor o licencie

Ilustračné foto - Česká televízia
Ilustračné foto – Česká televízia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Televízni diváci na Slovensku sa môžu pripraviť na to, že už čoskoro nebudú mať možnosť sledovať kanály Českej televízie a Primy. Najsilnejšie slovenské komerčné televízie – Markíza a Joj – kritizujú, že české stanice u nás vysielajú aj programy, na ktoré nemajú licenciu.

Ide o dlhodobý spor, ktorý sa v ostatných mesiacoch vyostril. Orange už vo februári tohto roka vyradil z ponuky viaceré české kanály a hrozí, že sa k nemu pridajú aj ďalší operátori.

O prístup k českým staniciam by tak mohli prísť aj tí, ktorí si za ne u svojho operátora platia.

V čom je problém

České stanice si pri nákupe zahraničných programov, seriálov, filmov či športových prenosov spravidla nekupujú aj licenciu na ich vysielanie na Slovensku. No aj tak ich u nás vysielajú. To sa nepáči slovenským televíziám, ktoré tak prichádzajú o sledovanosť a príjmy z reklamy.

České televízie sú u nás populárne – v druhom polroku 2022 spoločne dosiahli v cieľovej skupine 12-ročných a starších divákov až 12-percentný trhový podiel, čo je sledovanosť na úrovni Jojky.

Markíza a Joj dlhodobo posielajú operátorom výzvy, aby u nás vypli české stanice. Urobili to aj v januári 2023. Pokiaľ sa situácia nevyrieši, mohli by slovenské komerčné televízie operátorov žalovať a dá sa očakávať, že by na súde uspeli. Operátori by následne pod hrozbou sankcií museli české televízie vypnúť.

„V súčasnosti vyhodnocujeme všetky aspekty porušenia našich výhradných vysielacích práv ku konkrétnym programom nadobudnutým pre územie Slovenska,“ reagovala televízia Markíza. „Markíza nikdy nepožiadala slovenských operátorov, aby prestali vysielať akékoľvek české programové služby. Markíza požiadala slovenských operátorov len o to, aby neporušovali jej výhradné licenčné práva k špecifikovaným programom nadobudnutým pre územie Slovenskej republiky.“

„Ospravedlňujeme sa, no zatiaľ sa zdržíme odpovedí,“ reagovala televízia Joj.

Rokovania prebiehajú

„Situácia sa navonok upokojila,“ vraví Robert Ťavoda, prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií, ktorá zastupuje napríklad operátorov UPC, Slovanet, Sledovanie TV či Martico. „Upokojenie situácie neznamená, že tento problém je vyriešený. V podstate ani nemá iné riešenie ako v budúcnosti vypnúť úplne všetky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie