Denník N

Rusko pokračuje podľa vzoru „moskovských procesov“

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Petrohradský bombový útok na kaviareň, pri ktorom zahynul „vojenský spravodajca“ Vladlen Tatarskij, FSB narýchlo využila ako zámienku na to, aby z priaznivcov Alexeja Navaľného urobila novodobý ekvivalent „trockistov“ – agentov nepriateľských bezpečnostných služieb a teroristov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori sú investigatívni novinári, autori kníh o histórii a činnosti FSB, zakladatelia a redaktori portálu Agentura.ru

FSB uviedla, že organizátormi bombového útoku na petrohradskú kaviareň boli „ukrajinské špeciálne služby a ich agenti, a to aj z radov ruskej opozície na úteku v zahraničí“. Navaľného spolupracovníkov Leonida Volkova a Ivana Ždanova FSB priamo obvinila z podnecovania podvratnej činnosti v Rusku, a to „všetkými dostupnými prostriedkami“. Protikorupčný fond, vďaka ktorého vyšetrovaniam sa takmer každý Rus dozvedel o palácoch prezidenta Putina a jeho úradníkov, tak FSB prirovnala k teroristom.

Toto sa už v ruských dejinách v 20. storočí stalo a štylisticky tieto obvinenia veľmi pripomínajú slovník a obraznosť, ktoré použil Stalinov prokurátor Andrej Vyšinskij pri prvom z „moskovských procesov“ – v ukážkovom procese s vodcami Všezväzovej komunistickej strany (boľševikov) Zinovievom a Kamenevom obvinených z účasti na trockistickom sprisahaní a z vraždy Kirova, vodcu leningradskej straníckej organizácie: „Zjednotenie týchto kontrarevolučných skupín sa dosiahlo na základe uznania individuálneho teroru proti vedúcim predstaviteľom VKS(b) a sovietskej vlády ako hlavnej metódy boja proti sovietskej moci… L. Trockij zo zahraničia a Zinoviev z domáceho prostredia tvrdo presadzovali zavraždenie S. M. Kirova…. Neobmedzili sa len na atentát na Kirova, trockisticko-zinovievovské centrum pripravilo sériu teroristických činov proti súdruhom Stalinovi, Vorošilovovi, Ždanovovi, Kaganovičovi L. M. a Ordžonikidzemu.“

Stále vnútorní nepriatelia

Odkedy Kremeľ začal vojnu na Ukrajine, režim čoraz častejšie používa stalinistickú terminológiu a stalinistické metódy v boji s opozíciou. To sa však nezačalo včera a ruské bezpečnostné služby začali už pred rokmi nazerať na politickú opozíciu nielen ako na nepriateľov režimu, ale aj ako na teroristov – presne tak, ako sa píše v učebniciach z čias stalinizmu.

Toto vnímanie sa v priebehu desaťročí v ruskom právnom systéme postupne upevňovalo.

Tento proces sa začal metamorfózou neslávne známej Piatej správy KGB, ktorá bola zodpovedná za boj proti disidentom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie