Denník N

Doprava v Bratislave a okolí bude drahšia. Môže za to inflácia a bývalá vláda, vraví Vallo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vysoká inflácia a chýbajúce desiatky miliónov v rozpočte môžu za ďalšie zvýšenie cien, povedal primátor Matúš Vallo. Naposledy lístky zdraželi v roku 2021. V článku nájdete nové ceny, ktoré budú platiť od 1. júla.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ceny verejnej dopravy v Bratislave a okolí sa po dvoch rokoch opäť zvýšia. Takmer všetky lístky od 1. júla zdražejú o 20 percent. Cena 30-minútového lístka v bratislavskej MHD sa zvýši z 90 centov na 1,10 eura a ročný predplatný cestovný lístok bude stáť 239 eur namiesto terajších 199 eur.

Výnimkou sú predplatné lístky pre žiakov od 6 do 18 rokov, ich cena zostane nezmenená. Zmeny sa týkajú všetkých dopravcov, ktorí sú združení v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, teda aj spojov mimo hlavného mesta. Naposledy sa ceny menili v roku 2021, predtým v roku 2016.

Ceny lístkov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá je takisto súčasťou integrovanej dopravy, sa však nemenia, potvrdil pre Denník N hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Zdražovanie sa lístkov na vlak týka v prípade, že ich kúpite cez IDS BK, teda ak chcete cestovať kombinovane autobusom aj vlakom.

Zvýšiť ceny alebo zhoršiť kvalitu

Primátor Bratislavy Matúš Vallo už vyše roka hovorí o diere v rozpočte mesta, ktorú vytvorilo schválenie takzvaného rodinného balíčka bývalej vlády. Spomenul to aj v stredu na tlačovej konferencii. „Po tom, čo legislatívne zmeny presadené vládou počas minulého roka obrali Bratislavu o desiatky miliónov eur ročne, sú rozpočtové možnosti mesta radikálne obmedzené,“ povedal.

Ďalším dôvodom je inflácia. V zmysle dohody a zaužívanej praxe spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava navrhuje zmenu cenníka, keď inflácia prekročí tri percentá. Kumulovaná miera inflácie od roku 2021 – keď sa naposledy zvyšovali ceny lístkov – predstavuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Matúš Vallo

Slovensko

Teraz najčítanejšie