Denník N

Nikto nie je ako ty, tichý frajer, jeden z najlepších hlasov. Kolegovia a priatelia spomínajú na Dana Heribana (anketa)

Daniel Heriban v predstavení www.narodnycintorin.sk. Foto - archív SKD Martin
Daniel Heriban v predstavení www.narodnycintorin.sk. Foto – archív SKD Martin

Oslovili sme ľudí, ktorí spolupracovali so zosnulým hercom a hudobníkom, ich odpovede dopĺňajú spomienkové statusy zo sociálnych sietí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Anketu priebežne aktualizujeme.

Peter Brajerčík

herec

Držím v ruke tvoje CD, ktoré si mi daroval pred pár týždňami, a snažím sa spamätať sa. To CD aj s venovaním som si vypýtal tak trochu nasilu, veď dnes sa už dá hudba počúvať aj bez toho… Boli sme v Prahe, boli sme spolu a robili sme to, čo sme tak milovali… S Tebou som to herectvo však miloval ešte o trochu viac. Aj po toľkých rokoch strávených spolu na pľaci som sa od Teba stále dokázal učiť. Tvoj talent, humor, tvoja hudba, tvoja kreativita boli vždy mojou inšpiráciou. To všetko tu so mnou ostáva. V mojich spomienkach, v mojom srdci, na cédečkách, ale… dal by som všetko za aspoň jeden posledný obraz s Tebou, priateľ môj! Budeš mi chýbať. Budeš nám chýbať. Šťastnú cestu!

Emil Horváth

herec

Je to pre mňa, tak ako pre všetkých ostatných, absolútny šok. V takomto veku človek uvažuje skôr o tom, čo všetko by mohol ešte urobiť. Danko bol mimoriadny talent už v škole, kde sme sa spoznali. Asi nemusím nikoho presviedčať o tom, že sa vypracoval na veľkú hereckú osobnosť. Keď herec podá skvelý výkon, diváci zvyknú hovoriť, že to má srdce, a presne to platilo aj pri ňom. Jeho herecký prejav bol mimoriadny, civilný, autentický a neskutočne emocionálne naplnený. Mal skvelú kariéru v martinskom divadle, ale bol som veľmi rád, keď som ho už nie ako pedagóg, ale ako kolega mohol privítať v Slovenskom národnom divadle. Dlhé roky sme spolu hrávali Polnočnú omšu, kde podával bravúrny výkon, nehovoriac o tom, že bol všestranný umelec aj vo filme a hudobník. Je to obrovská škoda. Je mi to veľmi ľúto, život je niekedy veľmi krutý. Chcel by som celej rodine vyjadriť úprimnú sústrasť.

Mariana Čengel Solčanská

režisérka

Dano, miláčik, zázrak, zjav… krehký, subtílny, citlivý… premieňal si filmové postavy na komplexné živé bytosti, s kostýmom si si obliekal ich prapodstatu… chápal si aj priestor medzi riadkami, magický časopriestor ohraničený spustením kamery a mojím „stop“. V tej chvíli si sa premieňal a tá premena nás všetkých fascinovala, cítili sme sa pri tebe požehnane a neviem, či vieš, že mi kameraman šepkal, že nikto nie je ako ty. Nikto nebol ako ty, miláčik. Pamätáš, ako si mi pokrstil Generála, román o Štefánikovi, pretože si ho obdivoval, a s maznavou melanchóliou si nám potom hral na akordeóne Slovenské mamičky? A raz si nám hral na krídle v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v kostýme ministra vnútra… hral si a hral, tóny pod tvojimi štíhlymi prstami… a potom si povedal, že hudba hádam trochu definuje boha, a ešte si povedal, že keby tie svine niekedy hrali Beethovena, azda by toľko nevraždili.

Jana Oľhová

herečka

Dano vynikal darom improvizácie s veľkou dávkou humoru, čo mnohým hercom chýba… ale „to je len divadlo“. Lúčim sa hlavne s dôverným priateľom.

Daniel Heriban. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Čaputová

prezidentka

Mnohí si ho zapamätáme z divadla, iní z televízie, ďalší vďaka hudbe, ktorú tvoril. S Danom Heribanom odišiel obrovský všestranný talent a humor, ktorý do našich životov prinášal kus človečiny. Herec, ktorý sa na nič nehral. Odišiel príliš skoro a o to viac to bolí. Česť jeho pamiatke.

Kristína Tormová

herečka

Dano je u nás doma jedným z najpočúvanejších. Funguje na všetko. Na melanchóliu, na úsmev, príjemno aj vypnutie (nie albumu), srandu. Už roky. Asi aj takmer dvadsať rokov. Zvláštnočlovek s krehkosťou, s múdrym zmyslom pre humor, s talentom nevídaným, taký svoj, až by sme mohli závidieť. Takých je málo a už zase o jedného menej. Aj tak si stále myslím, že to nie je naozaj, myslím na Danovu Kamilu, synov a rodinu, počúvam od rána jeho albumy dookola… Je to nejaký veľký omyl, že sa toto stalo, že toto je také strašne zlé. Ale pri každom pohľade na spomienkový post na Dana na sociálnych sieťach si poviem: Ako dobre, že tu bol. Ako dobre. Ďakujem Ti, Dano. Veľmi Ťa obdivujem. Vždy som sa Ti to hanbila povedať. Čudný svet tu bude bez Teba.

Zuzana Porubjaková

herečka

Danko bol slnko a ďakujem, že na nás svietil a presvetlil naše životy… Ďakujem zaňho a veľmi, veľmi objímam celú jeho rodinu a deti. Bude žiariť ďalej cez nich. Nech odpočíva v pokoji.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie