Denník N

Zlý signál pre Európu: Syriza vytvorí vládu s konzervatívcami

Šéf Nezávislých Grékov Panos Kammenos (vľavo) a líder Syrizy Alexis Tsipras (vpravo) dohodli novú vládu v pondelok doobeda na káve v centrále Syrizy. Foto - TASR/AP
Šéf Nezávislých Grékov Panos Kammenos (vľavo) a líder Syrizy Alexis Tsipras (vpravo) dohodli novú vládu v pondelok doobeda na káve v centrále Syrizy. Foto – TASR/AP

Víťaz nedeľných volieb v Grécku našiel koaličného partnera v priebehu pár hodín. Takto zložená vláda bude mať problémy niečo vyjednať s veriteľmi, tvrdia analytici.

Sú na opačnej strane politického spektra. Syriza je radikálna ľavicová strana, ktorá chce pomáhať chudobným, dôchodcom, zdaniť bohatých. Nezávislí Gréci sú zasa konzervatívnou stranou, ktorá sa tvrdo stavia proti ilegálnym imigrantom.

Spája ich však jedno: odmietanie šetrenia. Lídra Nezávislých Grékov Panosa Kammenosa vyhodili v roku 2012 z Novej demokracie, pretože odmietol hlasovať za úsporné opatrenia. Následne založil novú stranu.

Grécke voľby

Koniec šetrenia, obavy v Európe. Grécke voľby jasne vyhrala Syriza.
Víťazstvo Syrizy môže zmeniť Európu. Ako zareaguje Únia?
Nájde Tsipras kompromis s veriteľmi? Profil nového gréckeho premiéra.
Čo chce Syriza a čo jej dovolia. Otázky a odpovede.
Prečo som volil Syrizu. Príbeh gréckej rodiny.
Ako kríza zasiahla Grécko. Osem grafov a porovnanie so Slovenskom.

Expresne rýchlo

Práve strana Nezávislí Gréci sa stane koaličným partnerom Syrizy v budúcej vláde. Dohodli ju expresne rýchlo, už v pondelok doobeda, ešte predtým, ako sa spočítali posledné hlasy nedeľných parlamentných volieb, ktoré Syriza vyhrala.

„Od tohto momentu je v krajine vláda. Nezávislí Gréci budú hlasovať za dôveru premiéra Alexisa Tsiprasa (lídra Syrizy, pozn. red.). V princípe sme sa dohodli,“ povedal podľa Reuters predseda strany Panos Kammenos po stretnutí s Tsiprasom. Ten sa poobede chystá do prezidentského paláca s menami ministrov.

Nezávislí Gréci získali vo voľbách 4,75 percenta hlasov (ich podpora od roku 2012 stále klesá), budú mať 13 poslancov. Vláda bude mať dohromady 162 poslancov v 300-člennom parlamente.

Podľa analytikov je to signál, že Syriza bude tvrdo stáť na svojich požiadavkách pri rokovaniach s veriteľmi. Väčšia nádej na kompromis sa dávala, ak by Syriza vytvorila koalíciu napríklad s umiernenou stredovou stranou To Potami (Rieka).

 

 

Ťažší kompromis

„Ak Syriza vytvorí koalíciu s Nezávislými Grékmi, naznačuje to, že nová vláda sa zapojí do nebezpečnej hry s ohňom s gréckymi veriteľmi, keď sa bude snažiť vyjednať financovanie, aby sa vyhla bankrotu v priebehu nasledujúcich pár mesiacov,“ povedala pre New York Times Megan Greenová, šéfekonómka Manulife Asset Management.

„Nielenže to sťaží vyjednávanie o dlhu a kompromis sa bude hľadať ešte ťažšie. Tiež to podrýva politickú stabilitu v Grécku v strednodobom horizonte. Tieto dve strany sa nezhodnú v mnohých otázkach,“ dodal pre Guardian analytik Open Europe Vincenzo Scarpetta.

Grécko toto leto podľa Reuters bude musieť na dlhoch zaplatiť 10 miliárd eur. Požičiavanie na súkromných trhoch je pre Grécko stále ešte príliš drahé. Pomôcť tak musia veritelia, nová tranža z bailoutu, 7 miliárd eur, by mala prísť do konca februára.

Nezávislí Gréci sa o priazeň Tsiprasa uchádzali už pred voľbami. V televíznom šote líder strany Kammenos pomáha chlapcovi menom Alexis, aby sa mu nevykoľajil model vláčika. „Budeme bezpečnostnou poistkou pre krajinu,“ povedal podľa Reuters.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie