Denník N

Minister školstva Bútora: Hanbím sa za platy učiteľov v Bratislave

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keby sa sociológ z Marsu pozrel na vylúčené komunity, povedal by, že ako krajina ideme spáchať samovraždu, hovorí nový minister školstva Daniel Bútora.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Daniel Bútora mal byť ministrom už vo vláde Eduarda Hegera. Nakoniec sa na ňom vtedajšia koalícia nedohodla. Za ministra si ho však vybrala prezidentka do vlády odborníkov.

  • V rozhovore hovorí, ako sa zmení vyučovanie po prijatí nového vzdelávacieho programu;
  • či je dôležité kultúrno-etické smerovanie u ministra školstva;
  • ako chce zmeniť tretiu povinnú hodinu telesnej výchovy;
  • ale aj to, ako vníma, že niektorí učitelia v Bratislave si nevedia dovoliť bývať inde ako na internáte.

Pochádzate z politickej rodiny. Vaším starým otcom bol Ladislav Novomeský, váš otec je diplomat Martin Bútora. Hovorili ste doma o politike často?

Áno.

Ako sa v nej teraz cítite?

Nie je to môj prvý kontakt s týmto svetom. Silnejší politický kontakt som mal v roku 1989 a v nasledujúcich rokoch. Potom som sa na dlhšie roky dostal mimo. Dnes sa politiky iba dotýkam, nepohybujem sa v nej. Dotýkam v tom slova zmysle, že nie som nominantom politickej strany. Mal som byť pred pol či trištvrte rokom nepolitickým nominantom politickej vlády a teraz som nepolitickým nominantom nepolitickej vlády. Pred poslednými voľbami som prispieval k školskému odbornému programu jednej z politických strán, ale vo voľbách som nekandidoval. A ani teraz nebudem kandidovať.

To bola jedna z podmienok prezidentky, aby noví ministri vo vláde odborníkov neboli na kandidátke žiadnej z politických strán. Ale ak by ste dostali po voľbách ponuku na post ministra školstva, vzali by ste to?

Verím, že taká situácia nenastane.

Prečo?

Mimo tejto verejnej služby mám veľmi dobrý život. Spolupráca s vládou a s ministerstvom medzi ne patrila. Ale mám aj iné aktivity, ktorým sa roky venujem a chcem sa venovať naďalej. Toto je polročný projekt, do ktorého dám všetku svoju energiu, viem pracovať intenzívne. Urobím všetko, aby som naplnil zadanie, ktoré nám dala nielen pani prezidentka a pán premiér, ale aj to, čo krajina potrebuje. Beriem to ako dočasnú službu, za ktorú sa pekne poďakujem, a novému ministrovi alebo novej ministerke odovzdám úrad, aby v tom mohli pokračovať.

Nezvyknete si na to byť ministrom?

Vedel by som si na to zvyknúť. Ale v tejto chvíli s takou alternatívou nerátam a ani s ňou nechcem rátať.

Video: Minister školstva Bútora: Hanbím sa za platy učiteľov v Bratislave
(Autorky: Eva Štefanková, Veronika Folentová)

Už ste raz mali byť ministrom, keď prišlo k rekonštrukcii vlády po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Bútora

Ľudovít Ódor

Školstvo

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie