Denník N

Domáce telocvične s umelou inteligenciou a počítač ako osobný tréner. Vedecký pokrok mení aj svet športu a fitnes

Ilustrácia – P. K. s Midjourney
Ilustrácia – P. K. s Midjourney

Výmena trénera za počítač by znamenala finančnú úsporu, napriek tomu by nebola správnym rozhodnutím.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

so vzostupom umelej inteligencie je relevantné pýtať sa, ako je možné nové technológie využiť v prospech vlastného zdravia a aj k lepšiemu športovému výkonu.

Fitnes náramky, inteligentné hodinky a rôzne aplikácie vďaka množstvu parametrov, ktoré monitorujú, poskytujú užívateľovi stále podrobnejšie informácie o celkovom zdraví či o fyzickej kondícii. Pokrok v oblasti umelej inteligencie k nim navyše pridáva aj nové možnosti týkajúce sa individualizovaného tréningu.

K monitoringu zdravia sa tak pridávajú aj praktické rady o tom, ako efektívne dosiahnuť výkonnostný pokrok, kde by sa až mal progres zastaviť a aké cvičebné metódy môžu pomôcť k jeho naplneniu.

Inteligentné zariadenia by tak teoreticky mohli nahradiť športových trénerov, čo by okrem iného mohlo pre užívateľov znamenať výraznú finančnú úsporu. New York Times odhaduje, že aj tie najprepracovanejšie športové aplikácie poháňané umelou inteligenciou sú minimálne desaťkrát lacnejšie ako štandardné poplatky za individuálneho trénera.

Môže však odborníka z oblasti medicíny či športu naozaj plnohodnotne nahradiť počítač či robot? Zatiaľ sa zdá, že nie, fitnes zariadenia, aplikácie či takzvané smart posilňovne však vďaka pokroku môžu byť užitočnou pomôckou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Tréningové plány sú súčasťou športových aplikácií či fitnes hodiniek prakticky od ich vzniku. Vďaka umelej inteligencii sa však ich kvalita a hlavne personalizácia – zameranie na konkrétneho užívateľa – posúvajú na novú úroveň.

Podobne ako pri populárnom chatovacom nástroji ChatGPT aj v prípade športových hodiniek prináša umelá inteligencia nadstavbu v schopnosti spracovávať veľké množstvo dát a nájsť v nich súvislosti či poučenie do budúcnosti.

Pri výstavbe tréningového plánu sa nové schopnosti javia ako mimoriadne užitočné. Uvedieme zjednodušený príklad. Ak 950 užívateľov z tisícky vykazovalo po náročnom tréningu na ďalší deň výrazne vyššiu únavu – napríklad v podobe zvýšeného srdcového tepu –, aplikácia či hodinky rozoznajú, že je potrebný oddych a ďalším užívateľom po podobne vysokej námahe navrhnú, aby na ďalší deň odpočívali.

Keď do vzorca dosadíme mnohé ďalšie parametre – napríklad variabilitu srdcového tepu, kvalitu spánku, frekvenciu dychu či okysličovanie krvi – a uvedomíme si, že zariadenie s umelou inteligenciou pracuje s informáciami od desaťtisícok užívateľov, je jasné, že môže ísť o užitočnú pomôcku.

Snaha poznať užívateľa čo najlepšie zašla vo fitnes priemysle tak ďaleko, že existujú už aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelá inteligencia

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie