Denník N

Prinášame revolúciu do monitoringu účinnosti liečby pacientov s roztrúsenou sklerózou, vraví vedec z SAV

Neuroimunológ Norbert Žilka z SAV. Foto N - Tomáš Hrivňák
Neuroimunológ Norbert Žilka z SAV. Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prelomová metóda je založená na meraní hladiny bielkoviny neurofilament v krvi. Ak je liečba pacienta s roztrúsenou sklerózou účinná, hladina neurofilamentu klesá. V opačnom prípade stúpa.

Doposiaľ musel pacient s roztrúsenou sklerózou opakovane chodiť na magnetickú rezonanciu, aby sa zistila účinnosť liečby. Také vyšetrenie je drahé a pacienta zaťažuje. „No teraz by stačilo, ak by prišiel k doktorovi, ktorý by mu odobral relatívne malý objem krvi,“ vraví Norbert Žilka, riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV.

Vyšetrenie zatiaľ uhrádza iba poisťovňa Union. „V tejto chvíli netrpezlivo čakáme na rozhodnutie dvoch väčších poisťovní,“ vraví vedec a dodáva: „Keď je k dispozícii táto technológia, prečo by ju nemali využívať všetci pacienti všetkých poisťovní? Pripadá mi to nelogické.“

Všeobecná zdravotná poisťovňa aj súkromná poisťovňa Dôvera Denníku N napísali, že sa otázkou zazmluvnenia tejto metódy zaoberajú.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • aký je biologický základ roztrúsenej sklerózy;
  • aký patogén sa najčastejšie spája s rozvojom roztrúsenej sklerózy;
  • aké sú klinické prejavy roztrúsenej sklerózy a či na rozvoj ochorenia vplýva aj nezdravý životný štýl, napríklad fajčenie.

Ako sa v súčasnosti na Slovensku lieči roztrúsená skleróza (skleróza multiplex)?

K dispozícii je, našťastie, pomerne veľa liekov. Väčšina z nich patrí do kategórie biologickej liečby. Ide najmä o monoklonálne protilátky (majú schopnosť rozpoznať špecifickú štruktúru a prichytiť sa k nej – pozn. red.), ale máme aj malé molekuly na blokovanie imunitnej odpovede v organizme.

Je liečba tohto ochorenia na Slovensku porovnateľná so svetom?

K dispozícii je kompletná paleta terapeutík. Všetky novinky k nám prichádzajú včas. Je to hlavne vďaka veľmi dobre organizovanej sieti 13 centier pre roztrúsenú sklerózu. Famózne sa s nimi spolupracuje. Neurologická komunita na Slovensku prináša najnovšie diagnostické metódy a pacienti majú k dispozícii lieky, ktoré sa schválili len pred pár mesiacmi. Klobúk dole, aký benefit pre spoločnosť prinášajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prírodné vedy

Rozhovory

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie