Denník N

Ako 140 miliónov slonov. New York sa potápa, môže za to váha mrakodrapov a klimatická zmena

Ikonická budova New Yorku Empire State Building. Foto - TASR/AP
Ikonická budova New Yorku Empire State Building. Foto – TASR/AP

Americké mesto klesá rýchlosťou jeden až dva milimetre ročne. Niektoré časti na Manhattane sa prepadávajú dvojnásobnou rýchlosťou pre mäkké podložie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najkrajší výhľad na mesto New York je z mrakodrapu Empire State Building alebo z vyhliadkovej budovy Top of The Rock. Z týchto miest sa pred divákom rozprestiera Manhattan aj Central Park. Návštevníci si však ťažko všimnú, že najznámejšia časť New York City sa potápa. Pod hladinu ho sťahuje nielen stúpajúci oceán, ale aj mrakodrapy.

Tvrdí to štúdia publikovaná v časopise Earth’s Future. Uvádza, že hladina stúpa v dôsledku globálneho otepľovania. Od roku 1950 sa pri brehoch Manhattanu zvýšila o 22 centimetrov.

Klesanie New Yorku urýchľuje aj váha mohutných budov. Podľa vedcov z United States Geological Survey a z The University of Rhode Island prispieva jedným až dvoma milimetrami ročne.

„Niekoľko milimetrov sa nemusí zdať veľa, ale určité časti mesta klesajú omnoho rýchlejšie,“ tvrdia vedci, a ako príklad uvádzajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie