Denník N

Erdogan ide do finále volieb ako favorit. Kde urobila turecká opozícia chybu a má vôbec šancu?

Stúpenkyňa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Foto - TASR/AP
Stúpenkyňa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Foto – TASR/AP

Kandidát spojenej opozície Kilicdaroglu zmenil taktiku a obracia sa k voličom radikálnej pravice. Hlavnou témou jeho kampane sa stal strach z autokratického prezidenta aj utečencov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hovorilo sa o nich ako o možnom konci éry dlhoročného autokratického vládcu.

Namiesto politického zemetrasenia však prvé kolo prezidentských volieb v Turecku prinieslo prekvapivo dobrý výsledok pre Recepa Tayyipa Erdogana a pred tým druhým z neho urobilo jasného favorita.

Nakopol ho aj úspech jeho strany AKP (Strana spravodlivosti a rozvoja), ktorá ostane hlavnou politickou silou v parlamente. A nakoniec ho pred nedeľným druhým kolom podporil aj tretí najsilnejší kandidát – radikálny nacionalista Sinan Ogan, ktorého volilo 5,2 percenta voličov.

Jeho hlasy spojenej tureckej opozícii budú chýbať. Aj preto sa šance jej kandidáta Kemala Kilicdaroglua pred nedeľným rozhodujúcim kolom prezidentských volieb výrazne zmenšili.

To, či nepriaznivé projekcie ešte môže zvrátiť, kde spravil chybu a prečo sa posunul ku krajnej pravici napríklad tým, že sľubuje vyhostenie všetkých sýrskych utečencov, rozoberáme s expertkou na Turecko Luciou Yar.

Zaskočená opozícia mení stratégiu

Nepriaznivý výsledok (len pol percenta pod 50 percent hlasov pre Erdogana) tureckú opozíciu zjavne prekvapil a trvalo jej až štyri dni, kým sa vrátila do hry s novou stratégiou. Nad prezidentom, ktorý je pri moci už dve desaťročia, očakávala víťazstvo.

Zmeny v stratégii opozície sú podľa slovenskej analytičky viditeľné na prvý pohľad.

Kandidát tureckej opozície Kemal Kilicdaroglu. Foto – TASR/AP

Kilicdaroglu uprostred volieb napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Erdoganovo Turecko

Svet

Teraz najčítanejšie