Denník N

Konzumácia vnútorností je veľkou témou, ale nie sú pre každého, radí výživový expert

Ján Stuparič je výživovým expertom z Inštitútu modernej výživy v Prahe. Foto - Zoran Boškovič
Ján Stuparič je výživovým expertom z Inštitútu modernej výživy v Prahe. Foto – Zoran Boškovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prednedávnom útočník Manchestru City Erling Haaland vysvetľoval, ako v jeho jedálnom lístku nemôže chýbať pečeň či srdce, čo vyvolalo zaujímavú diskusiu.

„Osobne ma najviac zaujal jeho veľký energetický príjem, pretože je skutočne extrémne vysoký aj na pomery profesionálneho futbalistu,“ vysvetľuje vo veľkom rozhovore Ján Stuparič, výživový expert z Inštitútu modernej výživy v Prahe.

Vnútornosti nemusia chutiť každému, no podľa odborníka sú zaujímavé pre svoj vysoký obsah živín, z ktorých náš organizmus dokáže výborne profitovať. Haaland, jedna z najväčších hviezd svetového futbalu, je toho príkladom.

Ich pravidelnú konzumáciu však expert neodporúča každému.

Stuparič vysvetľuje:

  • prečo je konzumácia vnútorností veľkou témou;
  • aká miera konzumácie je bezpečná;
  • pre koho môžu byť vnútornosti rizikom;
  • prečo by sme v predtréningových jedlách mali vynechať celozrnné pečivo;
  • prečo športovcom pri kŕčoch neodporúča doplnenie horčíka.

Haaland nedávno prezentoval svoj jedálny lístok, v ktorom zohrávajú kľúčovú úlohu potraviny ako pečeň či srdce. Čo ste si pomysleli, keď ste to videli?

Osobne ma najviac zaujal jeho veľký energetický príjem, pretože je skutočne extrémne vysoký aj na pomery profesionálneho futbalistu. Keď sa pozrieme na niektoré dáta, v priemere v niektorých skupinách hráčov hrajúcich trebárs v Premier League je priemerný energetický príjem na úrovni 3500 kalórií. Haalandov je takmer dvojnásobný.

Ako je teda možné, že napriek takému energetickému príjmu hrá na najvyššej úrovni a s vyrysovaným telom?

Jeden z faktorov, ktorý prichádza do úvahy, je, že jeho tréning môže byť ešte o čosi náročnejší než u ostatných spoluhráčov. Rolu zároveň môže zohrať prípadná vyššia úroveň jeho bazálneho metabolizmu (množstvo energie, ktoré telo potrebuje na to, aby prežilo, pozn. red.) a jeho telesná hmotnosť, ktorá medzi futbalistami takisto patrí k nadpriemeru.

Už sme o tom jeden text písali a našich čitateľov zaujal fakt, že medzi potravinami, ktoré Haaland menoval, boli najmä pečeň a srdce. Čím sú zaujímavé či kľúčové pre špičkového futbalistu?

Hlavne v poslednom čase je konzumácia vnútorností pomerne veľkou témou, a to najmä v USA, kde sa o to zaslúžili hlavne influenceri ako Liver King či Paul Saladino. Pravdou je, že vnútornosti sú nutrične bohaté potraviny, to znamená, že majú vysoký obsah rôznych mikroživín. Napríklad hovädzie srdce je bohaté na vitamíny skupiny B a koenzýmu Q10. Pečeň má vysoký obsah vitamínu A, B12, prípadne železa. A z toho môže náš organizmus dobre profitovať.

Na druhej strane je tu určitá skupina obyvateľov, pre ktorú by pravidelná konzumácia vnútorností na dennej báze mohla byť riziková.

Prečo?

U jedincov, ktorí majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Futbal

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie