Denník N

Sex v škole

Posmešné poznámky o plochozemcoch, popieračoch holokaustu, antivaxeroch či proruských trolloch na adresu predkladateľov novely školského zákona nie sú ďaleko od pravdy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je teológ, člen PS

Slovenský parlament minulý týždeň počtom hlasov, ktorý predstavuje ústavnú väčšinu, posunul do druhého čítania novelizáciu školského zákona. Do súčasného zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) má byť doplnený paragraf, ktorý má „ošetriť“ vyučovanie sexuálnej a vzťahovej výchovy tak, že školy budú mať povinnosť vyžiadať si od rodičov informovaný súhlas, ktorého predloha je aj súčasťou predkladanej novely. Obsahuje položky týkajúce sa obsahu výchovy, jej metodiky či cieľov. Tento vzor informovaného súhlasu však ide ešte ďalej. Pýta sa na mená učiteľov, prizvaných lektorov a názvy edukačných publikácií.

Hoci bol návrh novelizácie zákona z dielne poslanca Kresťanskej únie pôvodne zaradený až na druhú polovicu schôdze, poslanci veľmi pružne s počtom hlasov na úrovni ústavnej väčšiny tento zákon ako svoju prioritu schválili.

Po zákone o povinnej tretej hodine telesnej výchovy sa tak poslanci opäť snažia vstúpiť do obsahu kurikula škôl, ktoré sa takto dostáva mimo odbornej diskusie na pôdu parlamentu. O učebných obsahoch rozhoduje hlasovanie ľudí, ktorí o kurikulárnej transformácii a vzájomnej vnútornej prepojenosti jednotlivých vzdelávacích oblastí vedia naozaj veľmi málo.

Boží zákon a novelizácia školského zákona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie