Denník N

Pomáha pri úzkosti, depresii aj paranoji. Vtáčí spev prospieva nášmu duševnému zdraviu

Ilustrácia - M. O. s Midjourney
Ilustrácia – M. O. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Richard Sima, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Hľadáte spôsoby, ako zlepšiť svoje duševné zdravie? V tom prípade upriamte svoju pozornosť na vtáky.

Dve minuloročné štúdie publikované v časopise Scientific Reports tvrdia, že pozorovanie a počúvanie vtákov môže prospievať nášmu duševnému zdraviu.

Výskum neustále poukazuje na to, že viac kontaktu a interakcie s prírodou súvisí s lepším zdravím tela a mozgu.

Zdá sa, že tieto liečivé účinky majú predovšetkým vtáky. Sú takmer všade a poskytujú nám spôsob, ako sa prepojiť s prírodou. A aj keď sa skrývajú na stromoch alebo v kroví, stále sa môžeme kochať ich spevom.

„Na vtáčom speve je výnimočné, že aj keď ľudia žijú prostredí, ktoré má výrazný mestský charakter, a nemajú príliš kontakt s prírodou, spev vtákov si spájajú s nedotknutou prírodou,“ hovorí Emil Stobbe, absolvent environmentálnej neurovedy na Inštitúte Maxa Plancka pre ľudský rozvoj a autor jednej zo spomenutých štúdií.

Nedávny výskum ďalej naznačuje, že počúvanie nahrávok vtáčieho spevu – aj cez slúchadlá – môže zmierniť negatívne emócie.

Dlhotrvajúce účinky

jednej štúdii výskumníci požiadali asi 1300 účastníkov, aby trikrát denne zaznamenávali informácie o svojom okolí a o tom, ako sa cítia, pomocou aplikácie pre smartfóny Urban Mind.

Vedci účastníkom vyslovene nepovedali, že skúmajú vtáky – aplikácia zbierala napríklad aj údaje o kvalite spánku, subjektívne hodnotenie kvality ovzdušia a podrobnosti o polohe. Dokopy 26 856 hodnotení však poskytlo bohatý súbor dát o všetkom, čo súvisí s duševným zdravím v reálnom čase.

Pri analýze dát výskumníci objavili významný súvis medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Príroda

Kultúra, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie