Denník N

Prečo ženy rady kritizujú iné matky? Za hejtom treba vidieť neistotu, tvrdia autorky knihy Protivné sprosté matky

Autorky knihy Protivné sprosté matky Kateřina Krobová a Lucie Macháčková. Foto - archív K. K. a L. M.
Autorky knihy Protivné sprosté matky Kateřina Krobová a Lucie Macháčková. Foto – archív K. K. a L. M.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dramaturgička Českej televízie Kateřina Krobová odchádzala na materskú ako „mladá a nádejná“. Po šiestich rokoch sa vrátila ako „pani s deťmi, ktorá musí začať od nuly“.

„Návrat po rodičovskej je kritický moment, počas ktorého ženy aj celé rodiny prechádzajú veľkými zmenami a môže to mať negatívny vplyv na duševné zdravie. Nie je to totiž tak, že sa mesiac rozhliadate a druhý mesiac pracujete,“ hovorí Krobová s tým, že jej trvalo dva roky, kým sa začala zase cítiť užitočná.

Krobová si po návrate našla na stole projekt kreatívnej producentky a režisérky Lucie Macháčkovej, ktorá sa vtedy rozhodovala, či byť matkou alebo nie. Relácia sa mala volať Protivné sprosté matky. Macháčková sa napokon matkou stala, ale na materskú nešla. „Na jednej strane vám ľudia tlieskajú, aká ste dobrá, ale na druhej strane vás odsúdia a povedia, že vaše dieťa je chudák,“ opisuje svoju skúsenosť. Rodičovská a návrat do práce je podľa nej téma, ktorá trápi mnohé matky, ale hovorí sa o nej málo.

Lucie Macháčková a Kateřina Krobová už majú na konte 22 častí relácie Protivné sprosté matky, kde sa zaoberajú rôznymi témami – od pôrodov cez potraty a prijatie vlastného tela až po to, čo robiť, ak sa matka zamiluje. V uplynulých dňoch im vyšla aj rovnomenná kniha.

V rozhovore sa s nimi rozprávame aj o tom:

  • ako sa začali venovať tabu témam spojeným s materstvom,
  • prečo je návrat z materskej do práce taký komplikovaný a či sa s tým dá niečo urobiť,
  • ako návody na šťastné detstvo vyvolávajú v ženách neistotu a podkopávajú ich pozíciu matiek,
  • prečo je medzi matkami toľko hejtu a prečo sa navzájom kritizujú,
  • o čom je ich nová kniha.

V relácii Protivné sprosté matky ste rozoberali témy súvisiace s materstvom, ktoré sú do istej miery stále tabu a ktoré matkám často dávajú pocit zlyhania alebo neschopnosti. Veci, pre ktoré sa ocitáme pod tlakom spoločnosti a potom sa skutočne môžeme cítiť ako protivné sprosté matky. Cítili ste sa tak aj vy, keď ste s nápadom na reláciu prišli?

LM: Keď som sa nápad snažila presadiť v Českej televízii, ešte som nebola matkou. Mala som však už po tridsiatke a rozmýšľala som, čo so životom a či byť matkou alebo nie. Mala som istú predstavu o materstve a myslela som si, že sa budem musieť rozhodnúť, či budem mať kariéru, koníčky a cestovať alebo budem matka. Mala som pocit, že to je buď – alebo. Relácia je akýmsi audiovizuálnym odrazom môjho váhania. Spracovali sme tam príbehy množstva žien, ktoré sa rozhodli nastaviť si materstvo rôznymi spôsobmi. Vďaka relácii som si uvedomila, že materstvo nie je len čierne alebo biele, ale má veľa odtieňov.

KK: Pre mňa bol ten projekt takisto veľmi osobný. Našla som si ho na stole, keď som sa vrátila do práce po šiestich rokoch na materskej. Hoci som nebola celý ten čas len v rodičovskej bubline a s televíziou som udržiavala kontakt, vrátila som sa do úplne iného sveta. Bola som štyridsiatnička a musela som znovu od nuly hľadať svoje miesto pod slnkom. Projekt ma preto nadchol a začali sme s Luciou na tom pracovať.

Lucie, ako ste sa napokon rozhodli? Byť matkou alebo nie?

LM: Stala som sa matkou počas nakrúcania relácie. Moja dcéra má teraz rok a trištvrte. Nenastúpila som na materskú, ale od začiatku pracujem. Ako hovorím, zistila som, že to nie je čierno-biele a podarilo sa mi nastaviť si to tak, aby som mohla byť mama, ale aby som mohla aj pracovať, nakrúcať, vydať knihu a robiť stand-up.

Takže sa to dá a človek sa nemusí vzdať svojho života.

KK: Ja by som doplnila svoj názor. Podľa mňa sa to nedá úplne, pretože vždy niečo obetujeme. Každý z nás hľadá nejaký model, ktorý je pre nás najprijateľnejší, ale ten sa bude meniť v čase, pretože aj materstvo sa mení a neustále nás niečo prekvapí. Mne pomohlo, keď som si po návrate z materskej uvedomila to, že vždy treba niečo obetovať a človek nemôže mať všetko. Nemusím sa hnať za dokonalosťou, lebo nemusíme byť dokonale spokojní s tým, čo máme, v každej fáze života a rodičovstva.

Kniha Protivné sprosté matky. Foto – autorky knihy Lucie Macháčková a Kateřina Krobová

Kateřina, vy ste boli šesť rokov na rodičovskej a návrat bol náročný. Určite to trápi mnohé ženy. Ako byť s deťmi šesť rokov a potom sa vrátiť do práce, akoby sa nechumelilo? Dá sa to psychicky zvládnuť?

KK: Je to skutočne kontroverzná a silná téma, ale nenájdete pri nej správne riešenie. Ja som päť rokov z tých šiestich bola v kontakte s kolegami a robila som na pár projektoch, a aj napriek tomu mi po nástupe do práce trvalo dva roky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie