Denník N

Spájanie pravicových strán: východisko zo šlamastiky alebo pokračovanie chaosu?

Foto - TASR
Foto – TASR

Našou úlohou nie je záchrana stoličiek tým, ktorí nezvládli robiť politiku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je predseda zoskupenia Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana

Parlamentné voľby sú alebo by aspoň mali byť aj časom odpočtu pôsobenia politických subjektov  v končiacom sa volebnom období. Aj dnes je to tak. Predpokladám, že väčšina voličov so mnou súhlasí, ak skonštatujem, že sme tu mali najchaotickejšie vládnutie, ktoré sa navyše končí v svojom volebnom období predčasne.

Vládna koalícia začala s ústavnou väčšinou. Právom sme očakávali nielen odborný prístup k zvládnutiu problémov, ale aj také nevyhnutné systémové zmeny, ktoré by boli v prospech občana.

Namiesto toho sme tu mali neustále hádky a intrigy. Hoci sa odkrylo veľa z toho, aký obludný systém podobný mafii sme tu mali, vládna koalícia ako celok nevedela vládnuť.

Bývalý premiér Heger a ľudia okolo neho sa vynúteným odchodom z vlády nezmenili a nezbavili sa zodpovednosti za chaos, do ktorého uvrhli krajinu. Eduard Heger sa v priamom televíznom vysielaní priznal k chaosu, ba až ku „kríze chaosu“. De facto sa priznal k tomu, že nie sú schopní riadiť krajinu (klamali ľuďom).

Spojenie s ľuďmi, ktorí priniesli a prevádzkovali chaos, znamená ich záchranu a zotrvanie v tomto type politiky a to my nechceme. Zo psa nebude slanina. Ani z Hegera a Matoviča politik, ktorý dokáže viesť krajinu. Je na mieste, aby všetci tí, ktorí hovoria o nutnosti spájania sa strán, prestali brať do úvahy len preferencie a odpovedali si na pár otázok:

  • Ak by z volieb odstúpili všetky stredopravé strany a v hre by zostali len Demokrati s Hegerom, je isté, že uspejú?
  • Existuje záruka, že v prípade spojenia strán s Demokratmi by ťarcha chaosu všetkých nepochovala?
  • Ktorí voliči chcú, aby vláda chaosu pokračovala?

Toto sú príklady otázok, na ktoré treba odpovedať skôr, než budeme hovoriť o spájaní. Spojiť sa dá iba to, čo je kompatibilné.

Nové strany majú ponúknuť nové riešenia a nemajú zodpovednosť za zabezpečenie pokračovania chaosu. Heger a spol., ale aj Matovič mali možnosť ukázať, ako vedia vládnuť.

Prepáčte, že nemáme záujem o vaše ďalšie pôsobenie vo vláde. My nie sme zodpovední za výsledok vašej práce. Našou úlohou nie je záchrana stoličiek pre tých, čo politiku robiť nezvládli. Našou úlohou je poukázať na chyby a ponúknuť inú alternatívu – a to aj robíme. Konáme s rozvahou, nešijeme veci horúcou ihlou, uprednostňujeme odbornosť a naším cieľom je pomôcť občanom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Voľby 2023

Komentáre

Teraz najčítanejšie