Denník N

Obavu z falšovania volieb má polovica ľudí. Tretina verí, že EÚ prikázala pridávať hmyzí proteín do potravín

Prieskum Ipsosu hovorí nielen o vysokej náchylnosti Slovákov veriť konšpiračným teóriám. Ukazuje, že ak s konšpiráciami prídu politici, osvojí si ich ešte viac ľudí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Konšpiráciám, ktoré dlhodobo pretláčajú relevantní politickí hráči, môže uveriť výrazne viac ľudí než takým, ktoré sa objavia len na sociálnych sieťach. Na Slovensku je pritom veľmi vysoká aj dôvera k hoaxom a dezinformáciám, ktoré si neosvojili politici a ktoré sa šíria len cez Facebook či alternatívne weby.

Ukazujú to závery z prieskumu Ipsosu, ktorý agentúra spracovala pre Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO).

Prieskum zisťoval postoj slovenskej – ale aj českej – verejnosti k niekoľkým aktuálnym tvrdeniam, ktoré sa objavili vo verejnom priestore. Väčšina respondentov napríklad považovala za úplne či skôr dôveryhodnú možnosť, že príde k sfalšovaniu volieb.

Keď sa na možnosť falšovania volieb pýtali v Česku, obavy tam malo menej ľudí, aj tam je však číslo vysoké a blíži sa k polovici populácie.

Pri tejto otázke treba zdôrazniť, že na Slovensku na rozdiel od Česka v posledných mesiacoch touto témou strašia viacerí politici.

Priamo v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Republika

Smer

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie