Denník N

Drag so sexuálnou orientáciou priamo nesúvisí. Čo ste sa o ňom báli spýtať a bulvár o tom nepíše

Foto - archív Alyssy Edwards
Foto – archív Alyssy Edwards

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vďaka jednému bulvárnemu článku sa mainstreamové publikum v Česku začiatkom týždňa dozvedelo o existencii umeleckej formy menom drag.

Nebudeme vás zaťažovať detailmi kauzy, napokon, môžete si o nej prečítať inde. Radšej vám namiesto toho vysvetlíme, o čom drag je a čo v bulvári nenapísali.

Zábava aj kus histórie

Škoda tej pachuti, pretože ide o niečo, čo s nami žije roky. „Keď má niekto s dragom problém, môže to byť aj preto, že ho drag núti konfrontovať sa s tým, v čo verí,“ vraví Justin Dwayne Lee Johnson, vo svete dragu známy ako Alyssa Edwards.

Umenie dragu je odjakživa späté s queer miestami, klubmi, tanečnými sálami, ale aj s politickým bojom za rovnoprávnosť a s tradíciou kabaretov, komediálnych televíznych a divadelných skečov a vystúpení.

Hoci drag ako umelecká forma a priori nesúvisí so sexualitou, jeho moderná americká história je spätá s transrodovými ľuďmi a queer miestami. Prejavovať sa „inak“, nosiť iné oblečenie, než sa sluší a patrí pre náš gender, bolo dlho odsudzované a trestané.

Drag je nielen zábava, ale nesie v sebe aj mnoho historických konotácií, ktoré súvisia s bojom za queer rovnoprávnosť v USA.

„Prevažnú väčšinu 20. storočia bolo pre mužov nelegálne ukázať sa na verejnosti v ženských šatách – rovnako ako mať sex s iným mužom,“ pripomínajú vo svojej knihe Legendary Children, ktorá mapuje prvých desať rokov drag reality šou RuPaul’s Drag Race, autori Tom Fitzgerald a Lorenzo Marquez.

Aj malý flirt podľa nich mohol viesť rovno za mreže alebo do inštitúcie pre duševne chorých, prípadne bol taký muž podrobený medikácii proti svojej vôli – obvykle išlo o chemickú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Seriály

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie