Denník N

Mladí Slováci sú v Cannes v pohybe, medzitým na festivale súťažné filmy pripomínajú staré drastické činy

Film Unesený vykresľuje pápeža ako muža neobmedzenej moci, ktorému nik nemôže odporovať. Foto - Festival Cannes
Film Unesený vykresľuje pápeža ako muža neobmedzenej moci, ktorému nik nemôže odporovať. Foto – Festival Cannes

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Každý rok ich je dvadsať – talentovaní a nádejní európski filmoví producenti, ktorí sa môžu zúčastniť prestížneho programu v rámci filmového festivalu v Cannes. Tento rok bol za Slovensko vybraný Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke.

Cieľom iniciatívy Producenti v pohybe, ktorá je finančne podporená z Európskej únie, je prepojiť mladých podnikavých európskych filmárov s potenciálnymi koprodukčnými partnermi naprieč celou Európou. Producenti prechádzajú prísnym výberovým procesom.

Komerčný artový film

Juraj Krasnohorský (1980) produkuje na Slovensku filmy už od roku 2008, keď sa vrátil zo štúdií v Ženeve. V roku 2012 nakrútil celovečerný film Tigre v meste, ale viac než réžii sa dnes venuje filmovej produkcii. Jeho doposiaľ posledným hotovým dielom je maďarsko-slovenský film White Plastic Sky (Umelohmotné nebo), ktorý mal svetovú premiéru vo februári na Berlinale.

Výber do prestížnej sekcie v Cannes pre Krasnohorského znamená exkluzívnu príležitosť predstaviť svoj najnovší koprodukčný projekt The Fall (Pád) a zháňať preňho prípadných partnerov. Scenár napísal Patrik Pašš mladší, režisérom by mal byť Juraj Lehotský. Filmári by radi nakrúcali v angličtine so známymi európskymi hercami.

„Projekt zaujal producentov vo Švédsku aj v Írsku, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie