Denník N

Prvý psychiater, ktorý vám naozaj povie, čo máte robiť. A takmer zadarmo (+ ďalšie tipy, čo pozerať)

Phil Stutz z dokumentu Stutz. Foto - Netflix
Phil Stutz z dokumentu Stutz. Foto – Netflix

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Algoritmus streamingových služieb staršie filmy nemá rád, ale vy by ste mohli: dva dokumenty o ženách, ktoré vedeli fantasticky písať; šarmantný romantický film, za ktorý sa nemusíte hanbiť; rozhovor, ktorý je terapiou, a Joaquin Phoenix v úlohe, kde mu dáva na frak malý chlapec.

Nora Ephron: Všetko je námet (HBO Max)

Neviem, kedy presne to prišlo, ale minimálne raz za rok sa kdesi objaví titulok: Romantické komédie sú mŕtve. Keďže sa to už hovorilo o románoch, dokonca knihách, alebo o obrazoch, dalo by sa to brať s rezervou. Až na smutný fakt, že v tomto jedinom prípade to naozaj platí. Skúšajú to režiséri, režisérky, dokonca im idú na pomoc aj najväčšie hviezdy žánru, ale videli sme, ako to dopadlo, keď ani oslnivý úsmev Julie Roberts a šarm Georgea Cloonyho nezabrali (vlaňajšia Vstupenka do raja a. k. a. Jedna veľká preveľká nuda).

Všetko nasvedčuje tomu, že problém nebude ani tak v obsadení a réžii, ale v scenároch. Taká Nora Ephron vedela, ako na to: Keď Harry stretol Sally, Samotár v Seattli, Láska cez internet, Julie & Julia. Dokument, ktorý o nej nakrútil jej syn, je ako niekoľko romantických komédií aj drám za sebou.

Ephron zomrela v roku 2012. Písať začínala v 60. rokoch, keď ženy v novinách prijímali iba na miesta asistentiek a pisárok. Tak sa dostala do Newsweeku, kde spôsobila malú revolúciu a časom sa vypracovala na uznávanú reportérku, esejistku a napokon aj oceňovanú scenáristku, ktorá žánru romantických komédií v Hollywoode vrátila šmrnc aj uznanie.

Meryl Streep a Jack Nicholson vo filme Heartburn

„Myslím, že rozumela láske,“ hovorí o nej v dokumente Meryl Streep a ťažko jej oponovať. Streep si ju dokonca zahrala v jej scenáristickom debute spolu s Jackom Nicholsonom. Je to film Heartburn, nájdete ho na Amazone, Hulu a snáď sa čoskoro vráti aj na HBO Max. V čase, keď vznikol (1986), bol tak trošku kontroverzný: predlohou mu bola rovnomenná kniha, v ktorej sa Ephron viac než inšpirovala svojím vzťahom s Carlom Bernsteinom. Áno, s tým Bernsteinom, ktorý s Bobom Woodwardom vstúpil do dejín žurnalistiky ako autor článkov o škandále Watergate. Nuž, škandál bol aj ich rozchod. Okrem Streepovej a Nicholsona v Heartburn iste oceníte aj Miloša Formana, ktorý dostal úlohu kamaráta, balkánskeho emigranta. Jeho hrmotnosť a prízvuk – na nezaplatenie.

Joan Didion v 70. rokoch. Foto – Netflix

Joan Didion: The Centre Will Not Hold (Netflix)

Každé ráno raňajkovala kolu. Kolu a niekedy aj hrsť arašidov. Tomu zodpovedala aj jej mušia váha, ale jej stravovacie návyky nemali nič spoločné s tým, ako písala. Joan Didion bola jednou z najznámejších amerických spisovateliek, esejistiek a novinárok 20. storočia.

Priznám sa, že som o nej toho nevedela veľa, až kým som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie