Denník N

Školský týždeň: Ak sa dieťa nedostane do škôlky, rodičia budú ďalej dostávať rodičovský príspevok

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

V uplynulých dňoch parlament prijal zásadné zmeny v oblasti vzdelávania, ku ktorým sme sa zaviazali v pláne obnovy. Minulý týždeň sme sa podrobnejšie pozreli na úpravy, ktoré sa týkali podpory pre deti s rozmanitými potrebami. Dôležité zmeny sa však udiali aj v prípade škôlok.

Parlament schválil nárok na miesto v materskej škole pre deti vo veku od troch rokov, čiastočne sa upravili požiadavky na vzdelanie učiteliek a učiteľov v škôlkach a zatiaľ malé posuny sa týkajú aj financovania materských škôl. Pozrime sa, o aké zmeny ide, čo od nich môžeme čakať a či sa nám darí napĺňať reformy z plánu obnovy.

Ak sa dieťa nedostane do škôlky

Prvou významnou zmenou je, že všetky deti od troch rokov budú mať právny nárok na miesto v materskej škole. Čiže ak rodičia budú chcieť dať svoje dieťa do škôlky, škôlka ho bude musieť prijať. Od školského roka 2024/2025 to začne platiť pre štvorročné deti a o rok neskôr už aj pre trojročné.

Reforma by mohla prispieť k tomu, aby do škôlky chodilo viac detí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie