Denník N

Viceprezident MOV v Bratislave nepriamo podporil Rusov na olympiáde, ktorí nebojujú na Ukrajine. Je to o súdržnosti, vraví

Juan Antonio Samaranch ml. Foto TASR - Pavel Neubauer
Juan Antonio Samaranch ml. Foto TASR – Pavel Neubauer

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Do olympiády v Paríži 2024 už zostáva len niečo viac ako rok. Nikto však momentálne nevie, či a za akých podmienok budú môcť súťažiť ruskí a bieloruskí športovci.

Po tom, čo Rusko aj za pomoci Bieloruska rozpútalo minulý rok vo februári vojnu proti Ukrajine, dostali ruskí a bieloruskí športovci zákaz štartu v mnohých športoch.

V marci tohto roka však medzinárodný olympijský výbor odporučil, aby sa Rusi a Bielorusi bez prepojenia na armádu mohli v individuálnych športoch vrátiť do súťaženia. Rozhodnutie však nechal na športové zväzy.

Ibaže v praxi toto odporúčanie spôsobilo chaos. V atletike stoja striktne proti návratu športovcov z agresorských krajín. V džude povolili účasť Rusov a Bielorusov bez štátnych symbolov. Na majstrovstvá sveta však prišli do hľadiska aj diváci, ktorí mali stuhu sv. Juraja, ktorá je ruským vojenským symbolom.

V tenise napríklad Rusi a Bielorusi môžu bez štátnych symbolov súťažiť, nemôžu sa však zúčastňovať Davis Cupu a Billie Jean King Cupu, teda tímových súťaží. Účasť na nich je podmienkou (hoci existujú výnimky) pre štart na olympiáde.

A tak je otázkou, ako si to celé Medzinárodný olympijský výbor predstavuje. Zmiernenie opatrení, ktoré navrhuje, zrejme smeruje práve k tomu, že by chcel Rusov a Bielorusov na olympiáde. Problémov je však hádam toľko, koľko je rôznych športov.

Do Bratislavy prišiel na pozvanie Slovenského olympijského a športového výboru Juan Antonio Samaranch ml., viceprezident Medzinárodného olympijského výboru, a Denník N mu položil niekoľko otázok.

Chcú naspäť Rusov

Svojimi odpoveďami na túto tému naznačil, že MOV skutočne chce dostať Rusov a Bielorusov na olympiádu. „Úprimne dúfame, že v najlepšom záujme všetkých športovcov a mieru je, aby sa všetci športovci sveta mohli spoločne stretnúť na OH,“ povedal na brífingu novinárom.

„Budeme sa snažiť, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie