Denník N

Poslanci uznali, že rokujú v chaose, a prekvapivo ukončili schôdzu. Veľa toho už nestihnú

Predseda parlamentu Boris Kollár počas májovej schôdze. Foto – TASR
Predseda parlamentu Boris Kollár počas májovej schôdze. Foto – TASR

Poslanci zrušili hlasovanie o mnohých bodoch. Zrejme tak už neobmedzia špeciálnu prokuratúru a Špecializovaný trestný súd. Krátko po ukončení schôdze prišli nápady, že by predsa ešte mohli zvolať ďalšiu – mimoriadnu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Neočakávané návrhy, nápady na obmedzenie úradníckej vlády, momenty, keď ani poslanci netušili, čo sa deje, a zrazu nečakaný rýchly koniec – tak vyzeral záver májovej schôdze. Parlament zvolený vo voľbách 2020 končí svoje pôsobenie chaosom, tak ako to preň bolo charakteristické v posledných mesiacoch.

Schôdza mala rekordný počet bodov – vyše 240, desiatky z nich však prepadli na júnovú schôdzu.

Ak bude júnová schôdza posledná riadna schôdza tohto parlamentu, ako bol pôvodný plán, žiadne nové návrhy už poslanci neschvália. Stihnú len dorokovať návrhy, ktoré už prešli prvým čítaním.

Na jún prechádza aj nápad Milana Krajniaka, aby vláda Ľudovíta Ódora musela predložiť vyrovnaný rozpočet už do 31. augusta a nie do polovice októbra. Na rozdiel od bežných návrhov zákonov ide o uznesenie – a tak poslanci o tomto bode môžu rozhodnúť aj na júnovej schôdzi.

Igor Matovič, Boris Kollár, Milan Krajniak a Michal Šipoš. Foto – TASR

Ešte môže prísť mimoriadna schôdza

S rýchlym a predčasným ukončením schôdze však niektorí poslanci neboli spokojní a môžu si ešte zvolať mimoriadnu schôdzu, kde by prebrali niektoré prepadnuté body. Nespokojní boli najmä poslanci OĽaNO Igora Matoviča, ktorí majú 38 poslancov, a teda dostatok hlasov na to, aby zvolali mimoriadnu schôdzu.

O možnej mimoriadnej schôdzi novinárom povedal aj podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) s tým, že má informácie o tom, že to chcú poslanci z iných klubov urobiť.

Rozčúlený Matovič hovoril, že poslanci SaS a Demokratov „zarezali“ zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorá dáva generálnemu prokurátorovi možnosť zastavovať trestné prípady.

Ako to spelo k chaotickému záveru

Štvrtok mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie