Denník N

Pre Fica bola „našou Ľubkou“. Exposlankyni Roškovej hrozí za podvody s dotáciami dvanásť rokov väzenia

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„Grófka“ z východu bola desať rokov v parlamente takmer neviditeľná. Médiá si ju všimli po tom, ako Denník N upozornil na jej podvody s poberaním priamych platieb z PPA. Za dva roky dostala zhruba 152-tisíc eur a teraz jej hrozí trest, z ktorého len tak ľahko nevyviazne s podmienkou.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Z takmer 180 plôch obhospodarovala firma Agro Porúbka (predtým Gard) len štrnásť. To však nebránilo konateľke spoločnosti, exposlankyni Smeru Ľubici Roškovej, aby si vypýtala dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na všetky parcely. Aj na tie, kde bolo parkovisko, letisko či močariská.

Za roky 2016 a 2017 jej vyplatili takmer 152-tisíc eur, ktoré od nej PPA žiada späť. A nielen to, bývalý šéf agentúry Juraj Kožuch, ktorý je sám obžalovaný z korupcie v kauze Dobytkár, podal v súvislosti s neoprávnene vyplatenými priamymi platbami pre Agro Porúbka aj trestné oznámenie.

Nebyť reportáže Andreja Bána z Denníka N spred piatich rokov, na podozrenia z podvodných poberaní priamych platieb by sa zrejme neprišlo. Dotácie by sa nevyšetrovali a „naša Ľubka“, ako Roškovú prezýval predseda Smeru Robert Fico, by sa v piatok nepostavila pred sudcu Milana Cisarika zo Špecializovaného trestného súdu.

„Cítim sa nevinná,“ vyhlásila v úvode pojednávania a dodala, že do budúcnosti využije svoje právo nezúčastňovať sa na pojednávaniach. Zároveň odmietla nateraz vypovedať. Chce tak urobiť až potom, ako si súd vypočuje všetkých svedkov.

Dohodu odmietla

Bývalá okresná predsedníčka Smeru v Michalovciach je obžalovaná zo subvenčného podvodu aj poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, za čo jej hrozí sedem až dvanásť rokov väzenia. Ak počas súdneho procesu nedôjde k prekvalifikovaniu jej konania, znamenalo by to, že exposlankyňa Smeru nemôže vyviaznuť s podmienkou.

Rošková má 68 rokov.

Sudcovi Cisarikovi sa podarilo začať pojednávať až na piaty pokus. Predchádzajúce štyri termíny musel zrušiť, lebo Rošková sa ospravedlnila zo zdravotných dôvodov.

V piatok na súd prišla a už v úvode konania odmietla uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. „Nemám záujem,“ reagovala Rošková. „Tým pádom nie sú splnené podmienky na dohodu,“ dodal vzápätí prokurátor špeciálnej prokuratúry Ladislav Masár.

Exposlankyňu zastupuje advokát Ondrej Urban. Ten je známy najmä ako obhajca exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a je aj súčasťou obhajobného tímu podnikateľa s väzbami na Smer Miroslava Výboha.

Denník N pred dvomi týždňami informoval, že Urbana vylúčil Európsky súd pre ľudské práva na dva roky zo všetkých konaní. Tak dlho nebude môcť v Štrasburgu zastupovať žiadneho klienta.

Rošková na súde. Foto N – Vladimír Šimíček

Z psychologičky farmárka

Rošková bola poslankyňou Národnej rady od roku 2006, dostala sa doň ako náhradníčka vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Nenápadná členka Smeru z východného Slovenska nakoniec v parlamente ostala ďalších desať rokov, až do roku 2016.

Práve tento rok bol, zdá sa, pre Roškovú kľúčový. Už nepokračovala vo svojej politickej kariére a z psychologičky sa pretransformovala na farmárku. Vrátila sa naplno do Michaloviec, kde odkúpila od miestneho farmára jeho firmu.

Vyšetrovateľom nevedela riadne vysvetliť túto svoju zmenu. Najskôr hovorila, že to urobila kvôli synovi, aby mohol farmárčiť. Neskôr túto verziu zmenila a povedala, že firmu odkúpila, lebo jej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie